Караянчева: Мажоритарният вот не обслужва ГЕРБ и БСП

На този етап нямаме нагласата да подкрепяме нито Реформаторският блок, нито Патриотичния фронт. Това заяви пред БНР Цвета Караянчева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ.

„Нека да минат изборите, българските граждани да посочат коя ще бъде най-голямата политическа сили и кой ще бъде в следващия парламент. Ако сега кажем „С този или с онзи ще управляваме“ няма да е честно“, допълни Караянчева. По думите й, конфигурацията в новия парламент ще бъде много важна и ще предопредели пътя и развитието на страната по-нататък.

„Не искаме хората да си мислят, че мажоритарният вот обслужва ГЕРБ и БСП, както се тиражира“, подчерта Караянчева, според която трябва да се получи избирателна система, която не толерира никого.

„Мажоритарният вот, както се оказа, е доста сложна избирателна система. Виждам устрема на госпожа Манолова (националният омбудсман - бел. ред.), но тя не е направила най-важното за един мажоритарен  вот – районирането, а там е тънкият момент, защото може да се окаже, че има области, които нямат никаква представителност в парламента. Начинът, по който се направи районирането, ще бъде определящ за броя на народните представители от определена политическа сила“, каза депутатката от ГЕРБ.

На въпрос дали решаването на новите изборни правила ще остане за следващото НС, Караянчева отговори: Може и така да се получи. Когато политиците се заиграват с нещо, което не им е много ясно, се получават проблеми. По добре сега да направим разговорите, да изчистим тези моменти и да може наистина да се получи една избирателна система, която да не толерира никого, но да дава представителност на цяла България да има представители в парламента“.

„Субсидията се променя в Закона за политическите партии и там има възможност да се направи съответното намаление“ - така Караянчева коментира оставането на партийната субсидия 11 лева за догодина, въпреки волята на избирателите, изразена на референдума.

„Трябва да има намаляване на субсидията, но в никакъв случай според мен не бива да има премахване на тази субсидия, защото тогава автоматично партиите стават олигархични.

Бюджетът на БАН достигна до етап премерване на мускули между политическите сили“, каза още Цвета Караянчева по повод скандалите в парламента около гласуването на бюджета за наука. Антикорупционният и антитерористичният закон според Караянчева имат шанс да бъдат приети до края на дейността на това народно събрание.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини