Община Момчилград планира разкопки на Татул и Харман кая

Община Момчилград ще извърши археологически разкопки и научни изследвания на територията на местността "Харман кая". Тази дейност е заложена в общинската програма за развитие на туризма за 2014 г. Уникалното скално светилище набира все по-голяма популярност сред туристите, но остава непознато за широката общественост. От администрацията в Момчилград са убедени, че „Харман кая" тепърва ще разкрие своя потенциал и през идните години ще привлече голям поток на туристи. Досега историческият паметник не е проучван с помощта на системни археологически и геофизически методи. подножението на "Харман кая" личат останките на може би на един от най-големите тракийски градове. Откритата керамика се датира от учените между VІ и І в. пр. Хр. В близост до култовото място, в скалния склон над реката, е издълбана гробница.

В общинския бюджет за 2014 г. се очаква да бъдат заделени средства за нови археологически разкопки в светилището на Орфей при село Татул. Последните разкопки на мегалитния паметник са извършени през 2008 година. Тогава са отпуснати  50 хиляди лева в рамките на проекта „Татул – светилището на Орфей” по линия на програма ФАР. Надеждите на общинското ръководство са с нови открития многократно да се увеличи посещаемостта на района. Припомняме, че в тазгодишното издание на кампанията „Чудесата на България” светилището на Орфей се класира сред първите 20 културно-исторически забележителности на България. През 2011 г. пък бе връчен чек на стойност 1 милион лева от тогавашния културен министър Вежди Рашидов, но средствата така и не бяха отпуснати за изграждане на специална конструкция, наречена шато, над светилището на Орфей по проект на общината.

В програмата за развитие на туризма е заложено още изграждане на парк за отдих в местността Кедикчал. Природният парк, който се намира в с. Равен, представлява комплекс от вековни дъбове на възраст над 500 години. Там се намират и различни видове защитени птици, а в района на парка могат да се открият  различни билки и редки красиви растения.

Същевременно общината работи върху проект за изграждане на туристически информационен център в Момчилград. Центърът ще напътства туристически агенции и индивидуалните туристи, които желаят да посетят местните културно-исторически и природни забележителности.

Общинска администрация, съвместно с екоорганизации и МОСВ обмислят идеята за обявяване на местността „Дамбалъ” за защитена територия. Всяка година в нощта срещу Гергьовден – 6 май хиляди вярващи християни и мюсюлмани изкачват митичния връх  за здраве и изцеление.

През следващите месеци в Момчилград предстои да бъде инициирана среща с туроператори от България и чужбина. Те ще бъдат запознати с културно-историческото и природно богатство на община Момчилград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини