16 °C

Община Момчилград планира разкопки на Татул и Харман кая

Община Момчилград ще извърши археологически разкопки и научни изследвания на територията на местността "Харман кая". Тази дейност е заложена в общинската програма за развитие на туризма за 2014 г. Уникалното скално светилище набира все по-голяма популярност сред туристите, но остава непознато за широката общественост. От администрацията в Момчилград са убедени, че „Харман кая" тепърва ще разкрие своя потенциал и през идните години ще привлече голям поток на туристи. Досега историческият паметник не е проучван с помощта на системни археологически и геофизически методи. подножението на "Харман кая" личат останките на може би на един от най-големите тракийски градове. Откритата керамика се датира от учените между VІ и І в. пр. Хр. В близост до култовото място, в скалния склон над реката, е издълбана гробница.

В общинския бюджет за 2014 г. се очаква да бъдат заделени средства за нови археологически разкопки в светилището на Орфей при село Татул. Последните разкопки на мегалитния паметник са извършени през 2008 година. Тогава са отпуснати  50 хиляди лева в рамките на проекта „Татул – светилището на Орфей” по линия на програма ФАР. Надеждите на общинското ръководство са с нови открития многократно да се увеличи посещаемостта на района. Припомняме, че в тазгодишното издание на кампанията „Чудесата на България” светилището на Орфей се класира сред първите 20 културно-исторически забележителности на България. През 2011 г. пък бе връчен чек на стойност 1 милион лева от тогавашния културен министър Вежди Рашидов, но средствата така и не бяха отпуснати за изграждане на специална конструкция, наречена шато, над светилището на Орфей по проект на общината.

В програмата за развитие на туризма е заложено още изграждане на парк за отдих в местността Кедикчал. Природният парк, който се намира в с. Равен, представлява комплекс от вековни дъбове на възраст над 500 години. Там се намират и различни видове защитени птици, а в района на парка могат да се открият  различни билки и редки красиви растения.

Същевременно общината работи върху проект за изграждане на туристически информационен център в Момчилград. Центърът ще напътства туристически агенции и индивидуалните туристи, които желаят да посетят местните културно-исторически и природни забележителности.

Общинска администрация, съвместно с екоорганизации и МОСВ обмислят идеята за обявяване на местността „Дамбалъ” за защитена територия. Всяка година в нощта срещу Гергьовден – 6 май хиляди вярващи християни и мюсюлмани изкачват митичния връх  за здраве и изцеление.

През следващите месеци в Момчилград предстои да бъде инициирана среща с туроператори от България и чужбина. Те ще бъдат запознати с културно-историческото и природно богатство на община Момчилград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини