Пробация за бракониер, ловувал защитен вид костенурки

Мъж с инициали Й.И.З. е осъден на пробация от Окръжния съд в Кърджали заради незаконно притежаване на 33 сухоземни костенурки, които са екземпляри от европейски и световно застрашени диви гръбначни животни, предаде кореспондентът на БГНЕС. Осем от пълзящите шипобедрени животинки са със статут на уязвими, определен от актуалния Червен лист на Межунарония съюз за защита на природата и са световно застрашен вид. Другите 25 са от вида шипоопашата костенурка, обявен за европейски застрашен вид със същия статут.

Окръжната прокуратура е поискала лишаване от свобода с отложено изпълнение за 3 г., както и минимална глоба в размер на 5 000 лева, но съдът е отхвърлил това настояване. Случаят е от 26 април 2013 г. на територията на община Черноочене. Тогава са били събрани костенурките в чували, но полицейски автопатрул се натъкнал на паркиран край селска автобусна спирка автомобил без хора в него. Униформените се усъмнили, че целта на пришълците е именно противозаконен улов на костенурки и поискали справка за собственика на колата, останали и да я наблюдават. Малко по-късно един от съучастниците се появил и потеглил с автомобила, за да прибере другите двама, но полицаите тръгнали след него. При вида на полицейската кола бракониерите хвърлили чувалите на земята и хукнали да бягат, но били задържани.

В хода на разследването е установено, че подсъдимият е извършил престъплението с пряк умисъл и с пълното съзнание за обществено опасния характер на деянията, предвиждал е последиците, въпреки, че е бил наясно с категоричната забрана за лова на костенурки. Леката присъда обаче магистратите аргументират с редица смекчаващи обстоятелства, сред които е дори младостта на мъжа.  И тъй като предвиденото в закона наказание се оказало несъразмерно тежко, съдът е заменил исканото от прокурора лишаване от свобода с пробация. Глобата от 5 000 лева съдът преценил като несъразмерно тежка, тъй като същият прокурор е подписал споразумение с другия подсъдим за същото престъпление.

Така на Й.И.З. Окръжният съд е постановил пробационни мерки катозадължителна регистрация по настоящ адрес 2 пъти седмично за срок от 8 месеца и същевременно задължителни периодични срещи с пробационен служител. Вместо глобата от 5 000 лева, мъжът трябва да внесе по сметката на съда 52 лева за разноските по съдебното производство.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини