Пробация за бракониер, ловувал защитен вид костенурки

Мъж с инициали Й.И.З. е осъден на пробация от Окръжния съд в Кърджали заради незаконно притежаване на 33 сухоземни костенурки, които са екземпляри от европейски и световно застрашени диви гръбначни животни, предаде кореспондентът на БГНЕС. Осем от пълзящите шипобедрени животинки са със статут на уязвими, определен от актуалния Червен лист на Межунарония съюз за защита на природата и са световно застрашен вид. Другите 25 са от вида шипоопашата костенурка, обявен за европейски застрашен вид със същия статут.

Окръжната прокуратура е поискала лишаване от свобода с отложено изпълнение за 3 г., както и минимална глоба в размер на 5 000 лева, но съдът е отхвърлил това настояване. Случаят е от 26 април 2013 г. на територията на община Черноочене. Тогава са били събрани костенурките в чували, но полицейски автопатрул се натъкнал на паркиран край селска автобусна спирка автомобил без хора в него. Униформените се усъмнили, че целта на пришълците е именно противозаконен улов на костенурки и поискали справка за собственика на колата, останали и да я наблюдават. Малко по-късно един от съучастниците се появил и потеглил с автомобила, за да прибере другите двама, но полицаите тръгнали след него. При вида на полицейската кола бракониерите хвърлили чувалите на земята и хукнали да бягат, но били задържани.

В хода на разследването е установено, че подсъдимият е извършил престъплението с пряк умисъл и с пълното съзнание за обществено опасния характер на деянията, предвиждал е последиците, въпреки, че е бил наясно с категоричната забрана за лова на костенурки. Леката присъда обаче магистратите аргументират с редица смекчаващи обстоятелства, сред които е дори младостта на мъжа.  И тъй като предвиденото в закона наказание се оказало несъразмерно тежко, съдът е заменил исканото от прокурора лишаване от свобода с пробация. Глобата от 5 000 лева съдът преценил като несъразмерно тежка, тъй като същият прокурор е подписал споразумение с другия подсъдим за същото престъпление.

Така на Й.И.З. Окръжният съд е постановил пробационни мерки катозадължителна регистрация по настоящ адрес 2 пъти седмично за срок от 8 месеца и същевременно задължителни периодични срещи с пробационен служител. Вместо глобата от 5 000 лева, мъжът трябва да внесе по сметката на съда 52 лева за разноските по съдебното производство.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини