Стари рецепти – нови стратегии

На 14 и 15 декември Общинският съвет по наркотични вещества – Кърджали в партньорство с Арт движение Кръг проведе уъркшоп под надслов „Стари рецепти – нови стратегии” за прилагане на алтернативни политики при превенция на употребата и злоупотребата с психоактивни вещества. Уъркшопът се осъществи в Арт къщата в с. Дъждовница – като отворено пространство за обмяна на идеи, за придобиване на нови умения, приложими в различни контексти за работа с млади хора. 
Участниците разработваха проекти за информационни материали, които ще резюмират дейностите, методите на работа и споделените идеи по време на съвместната работа, които ще бъдат разпространявани. Екипът на Кръг запозна участниците с работата на различни младежки европейски групи в Дъждовница, като показа мултимедийната презентация „Дъждовница – време между реалността и утопията”. Бяха проведени много дискусии и симулационни игри в работни групи, за да се научат младежите как да стартират граждански каузи и инициативи, които развиват талантите и потенциала на младите хора. Радост Николаева от Арт движение Кръг, която в момента е ключов експерт по младежки политики в проект на НСОРБ за обучение на общински служители от страната, беше фасилитатор на презентациите и дискусиите. 
Галя Димова от Кръг асистираше в практическите занимания на групите, а 15-годишната Златина Точкова от Младежки алианс Кръг представи авторски проект под надслов „Не пропилявай живота си – развий таланта си!”, като свири, показа слайдшоу със свои фотографски изследвания и дискутира с психозависимата кукла-инсталация Натали, с която всички участници също проведоха свой симулативен диалог, за живота, депресиите и ползата да опознаеш себе си, което е най-мощното средство и оръжие срещу стреса и самотата. От отделни думи и изречения младежите „сглобиха” финален творчески проект „Стих срещу дрогата”, който беше прочетен публично. 
Елементи от психодрама, артакция, гражданска кауза, европейски практики и изследване бяха включени в уъркшопа в доказателство на това колко разнообразни стратегии можем да използваме в превенцията на употребата и злоупотребата с психоактивни вещества, обобщи във финалната си оценка г-н Сезгин Бекир, председател на Общинският съвет по наркотични вещества, Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини