Възстановяват откраднатия паметник на изкланите тракийчета на Илиева нива

На 21.10.2013 г., в кабинета на кмета на община Ивайловград, Диана Овчарова, се проведе работна среща с  представители на тракийските младежки дружества  - Цанко Атанасов – Секретар на Тракийския младежки съюз в България и Тракийско дружество – „Одринска епопея” от Стара Загора, Георги Димитров – Председател на Тракийското младежко дружество „Капитан Петко войвода” – Стара Загора, Тодор Ангелов – Председател на Тракийското младежко дружество – Бургас и Секретар на Тракийското дружество – Бургас и инж. Димитър Янков – член на Тракийското младежко дружество „Капитан Петко войвода” – Стара Загора.

Целта на срещата беше свързана с набелязването на поредица от предстоящи инициативи по възстановяването на паметника, ограбен през 2006 г.

Информация за паметника: През зловещата 1913 г. от „долината на смъртта” Армаган баир над град Фере, Гърция, потеглила колона от 20 000 българи към освободените предели на майка България. В тази колона е имало и много невръстни дечица. Преходът е бил особено тежък и мъчителен в участъка Коджаеле до с. Планинец, където се е разиграла страшна трагедия, избити и загинали са над 200 деца. Идеята за построяване на паметник на това лобно място е била на Димитър Славков, Председател на Тракийското дружество „Димитър Маджаров”, в Кърджали, подета и  реализирана от Костадин Карамитрев, Председател на СТДБ. На 25 юли 1995 г., в Кърджали се провежда национално съвещание. Тогава се огласява официално и предложението за поставяне на паметник на загиналите 200 тракийчета, близо до с. Глумово. Мястото е било осветено от Отец Боян Саръев, а после Костадин Карамитрев и Димитър Славчев правят и първата  копка. Датата е 27 юли 1995 г. В памет на избитите тракийчета, Съюзът на Тракийските дружества в България издига паметник край с. Глумово, Ивайловградско, който беше открит през 1996 година. Експертен съвет от изтъкнати тракийски общественици и дейци на културата одобрява проекта за детски паметник на скулптура Емил Пенчев. Всяка година в дните на поклонение, това историческо място ни напомня за преживяната трагедия.

Преди седем години, беше извършено посегателство върху паметника – откраднати бяха фигурите на децата, символизиращи сломения млад живот, застинал завинаги тук, край Илиева нива. Затова и участниците в срещата се обединихме около идеята да бъде възстановен паметника в първоначалния му вид. В резултат на проведените разговори с автора, скулптура Емил Пенчев, е постигната договореност за съвместни действия – да възстановим паметника, а около него да изградим не само система за наблюдение и предпазна ограда, а и да  бъдат засети 200 кипариса на Илиева нива.

В следващата седмица предстои съвместна среща между Кмета на общината, представителите на младежките тракийски организации и автора на скулптурата, Емил Пенчев, в град Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини