Тракийци от Кърджали се поклониха пред паметта на избитите деца на Илиева нива

Тракийци от кърджалийското дружество „Тракийско сърце“ начело с неговия председател Марияна Ликова, социалисти от Кърджали и Крумовград, се включиха в Националния тракийски събор в местността „Илиева нива“.На това място през 1913 г. по време на Междусъюзническата война, османската войска избива над 200 бебета и деца, които са скрити в растителността покрай река Арда от родителите им – българи, бягащи от преследващата ги армия. Тази година отбелязваме 109 години от  гибелта на тези невинни жертви.Мемориалният комплекс „Илиева нива” е открит през 1996 г., а през 1999 г. по решение на Съюза на тракийските дружества в България съборът на „ Илиева нива“започва да се провежда като Ден на тракийското дете.

          Гости на събитието бяха Кристиан Вигенин – зам. Председател на Народното събрание, Красимир Премянов – председател на СТДБ, председатели на тракийски дружества от цяла България.Поклонението пред паметта на избитите 200 български деца започна със заупокойна молитва, отслужена пред мемориалния комплекс. Продължи с тържествени слова на официалните лица и с полагане на венци и цветя пред паметника на тракийското дете.Кърджалийската група  се включи в поклонението, като поднесоха венци и цветя,  и сведоха глави  пред жертвите от далечната 1913година .

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ми
    Мир
    1 -1
    12:46, 5 юни 2022
    А убитите мирни граждани с бял байрак и деца от войската на ген Делов в селата Сухово, Брезен, Левци, Г. прахово, Искра, Ябълковец и др
    • Ва
      Васил Делов
      1 -1
      16:13, 5 юни 2022
      Не си измисляй потурчен манафино нещастен! Такива избити "мирни граждани" няма! Имало е потурчени българи-башибозук, такива като теб, които поради невежество и тъпота са застанали в редовете на османската армия срещу родните си братя! Такива естествено, че са си теглели последствията, както всеки един предател и родоотстъпник във всяка война!
  • 2
    Пр
    Просветен
    1 0
    18:16, 5 юни 2022
    Абсолютно невежество, манипулация!
  • 3
    Ис
    Историк
    2 0
    19:18, 5 юни 2022
    Хей 16.13, населението от този край е с корен Коня, Караман, днешна РТурция!
    Преди около400 г. възстават срещу феодалните порядки там, властта ги разселва по тези земи на Османската империя, тук.
    • Ва
      Васил Делов
      1 -1
      19:42, 5 юни 2022
      Да, знам я тази теория за караманските турци, дето уж били населили Балканите. Тази теория се разпространявана от днешните нео-османисти в Турция и се подхваща от потурчените българи.Няма данни в историческите извори, включително и османски такива, за заселване на големи маси етнически турци на Балканите! Има данни само за ислямизации на местното население! Дори и да е дошъл някой от Караман, това не е било масово. И второ - в областта Коня, Караман е бъкало от гърци и арменци приели исляма, далеч преди да се появи османския бейлик от 30 шатри. Същото се отнася до любимите на нео-османистката пропаганда юруци, които обаче не са турски етнос, а социална категория хора, нещо като професионална гилдия(овчари и коняри). И при тях е бъкало от всякакви народности.
  • 4
    Ис
    Истина
    1 -1
    20:27, 5 юни 2022
    Лъжеш като комунистически пропагандатор, преди и начало на възродителния процес! Иди и виж паметните плочи на избитите мирни граждани и деца в споменатите села, да си на земята, белким излекуваш национал шовинизма
    • Ва
      Васил Делов
      1 -1
      23:40, 5 юни 2022
      Абе потурнак потурчен нещастен! Това, че простите, тъпи еничари сте си сложили някакви плочи, при това абсолютно незаконно, без никакви разрешения от ДНСК и никоя институция, какво доказва? Доказва, че сте за съд и прокуратура - прости и тъпи манафи, с две мозъчни гънки!
Последни новини