Тракийци от цялата страна отново ще се съберат на Илиева нива


Всяка година, покрай датата 1 юни, в Мемориален комплекс "Илиева нива", който е край село Глумово, община Ивайловград се събират тракийски българи от цялата страна, за да почетат паметта на 40 000 изклани тракийски бежанци. Според исторически данни, в местността, на 3 октомври 1913 г. редовната турска войска избива над 200 пеленачета, скрити на южния бряг на река Арда - деца на българи, бягащи от Южна Тракия и преследвани от тази войска.
През 1996 г. в местността е издигнат мемориалът „Илиева нива“ в памет на 40 000 изклани тракийски бежанци, на опожарените им и рзграбени селища и на тези убити 200 невинни деца. Издигането му е отдавнашна идея на тракийци и на роденият в Дедеагачкото село Лъджакьой скулпор Стою Тодоров, но е реализирана от скулптура Емил Пенчев едва в края на ХХ век. 
Земята е дарение от Илия Русинов.
Първият обект от мемориалния комплекс "Илиева нива" е Паметник на загиналите над 200 деца. 

Вторият обект е параклис - символ, посветен на паметта на жертвите на тракийските българи. Параклисът се нарича “Света Петка Българска”, покровителка на Тракия. 
Третият обект е тракийска чешма - символ на живата връзка с родните места. Тя е дарение от "ВиК"-Кърджали.
Тази година, Националният младежки тракийски събор "Илиева нива" - Ден на тракийското дете ще се проведе на 4 юни (събота). Организатори са Община Ивайловград, съвместно с тракийските дружества в страната. Зам.-кметът по културните дейности на Община Ивайловград Светла Моллова каза за Радио Кърджали: 
 "Ден на тракийското дете е един от най-значимите събития в региона. Той е израз на поклонението пред ценността на детския живот и символ на бъдещето на нацията. Според нас като Община винаги ще я има Илиева нива и чрез нейното честване несъмнено ще бъдем по-добри европейци ако бъдем по-добри българи. За нас е мисия да съхраним националната ни идентичност и стремеж". 

Програмата започва от 3 юни, от 18.30 ч. в читалището в Ивайловград ще се играе театрална постановка на Театър „Велко Кънев“ – Тополовград. 

"Очакваме тракийци от цяла България", посочи Светла Моллова и съобщи програмата: 

"На 4 юни в 10.30 ч. ще имаме поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Капитан Петко войвода в село Плевун. Това се превърна в традиция преди години и си се спазва. В 12.00 ч. ще се проведе панихида за покой на душите на загиналите, която се провежда в местността Илиева нива. В 12.20 ч. – тържествени слова и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите тракийски деца. Имаме невероятен сценарий, който включва слова на поета Ивайло Балабанов. В 13.00 ч. ще раздадем корбан, а след това в 17.30 ч. в двора на Историческия общински музей - Ивайловград ще се проведе „Вечер на тракийското дете“.  

БНР,Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини