7 °C

Обръщение на Районния мюфтия по случай Курбан Байрам

Уважаеми Братя Мюсюлмани, скъпи приятели.,

На 15.10. 13. / Вторник ще отбележим  Курбан Байрам.

В Исляма имаме два основни празника – Рамазан Байрям и Курбан Байрям.И двата са свързани с предварителна подготовка.В месец Рамазан вярващия мюсюлманин говее, дава милостиня (зекят), Кланя теравих ... и накрая Аллах го дарява с този празник.А при Курбан Байрям историята е интересна – пратеникът Ибрахим дълги години е нямал дете. Той вдигнал ръце и е помолил „О, Аллах, ако ме дариш със син, аз след време ще го направя жертвоприношение в твоето име.” Аллах го дарил с дете, но Ибрахим забравил за обещаното. И след време в последствие на сънищата, които го спохождали, той решил да принесе  в жертва своя син.Но когато искал да го направи, Аллах пратил от небесата овен. И от тогава курбанът се отбелязва в Исляма. Курбанът символизира смирението на вярващия човек, неговата отдаденост към Бога. Тъй като в едно знамение Аллах  Теала свързано с искрения вярващ казва –„Моята молитва, моят хач, моят живот и моята смърт са единствено за задоволството на Аллах, който ме дари с този живот.” Мюсюлманинът е решен да даде своята жертва в името на Аллах.Това показва неговата висока вяра, неговата отдаданост към Аллах и за това той коли курбан.В една турска поговорка се казва, че с времето се купуват диаманти, но с диаманти не може да се купи време,за това този курбан се прави в определено време – това е десетия ден от месец Зилхиджа. Ден преди това събитие хаджиите се качват в местността Арафат край Мека– там, където първият пратеник Адем / Адам/ и неговата жена Хавва / Ева/, бяха опростени от Създателя. Всички вярващи хаджии биват опростени там. Причината да отбелязваме Курбан Байрям са хаджиите. Веднъж , че като даваме курбан, спасяваме своите синове, втори път,защото трябва да се знае, че нито месото, нито кръвта достигат до Аллах, а нашето смирение, достига до задоволството на Аллах.

     - Какво трябва да прави един мюсюлманин на Курбан Байрям?

    - Подготовката започва дни преди празника  с избирането на животното.Аллах казва – „Тези, които имат условия и не заколват курбан, нека да не идват при нас.” Това е един висок символ на религията, който трябва да се спазва, защото в едно знамение Аллах казва „Кланяйте се, правете намаз и правете курбан”. Хубаво е преди празника да се говее- тези ,които имат условия го правят  десет дни, а тези, които нямат – поне в деня преди Курбан Байрям. На самият празник се става рано и се отива на сутрешната молитва, която тази година ще се изпълни някъде към седем без петнайсет часа. След тази молитва проповедникът изнася лекция, свързана със значението на Курбан Байрям ,за посещенията на по-възрастните хора, за посещенията на гробищата, изобщо какво трябва да се прави на този празник. След това се прави празничната молитва, а след това вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Защото пратеникът Мохамед е казал, че човек е създаден така, че да греши. А най-добрият грешник е този, който търси опрощение от Аллах. И разбира се, ако си сгрешил пред хората, е редно да търсиш прошка от тях. След молитвата най-важното е в дома да се заколи жертвеното животно.Курбан може да се заколи в първите три дни на празника. Празникът заздравява приятелските отношения, отношенията между съседите, между хората от различните вери. На Рамазан Байрям ние раздаваме на нашите комшии баклава, на Курбан байрям – парче месо. Християните на техните празници ни дават козунаци и сладки-така че ние взаимно се поздравяваме и това укрепва връзките между нас, хората в България.

 Ислямската религия отдава голямо значение на подпомагането на нуждаещите се хора. Именно заради  това по време на месеца Рамазан (мюсюлманските пости) богатите мюсюлмани даряват милостиня, обясни той.
"Тази практика продължава и по време на Курбан Байрама със споделянето на парче месо с бедните хора, което заздравява братските и комщийските отношения.

В превод курбан означава "приближаване" и олицетворява приближаването на раба до Аллах.
Създателят на земното и небесното, на деня и нощта, на слънцето и луната, на явното и скритото изпитва човечеството с позитивното (богатство, здраве, успехи) и негативното (бедност, болести и проблеми) в живота, за да види дали хората, дарени с толкова блага, ще бъдат от смирените, благодарните и търпеливите.
Пратеникът Мохамед през 622 г. се пресели от Мека в Медина. След преселението си той сподели благата вест "Аллах ни дари с два празника" - Рамазан и Курбан Байрам. И двата празника са изпълнени с изпитание за вярващите мюсюлмани.
В Рамазан Байрам - за да празнуваш, трябва да си говял един лунен месец, да си дал милостинята зекят, пет пъти молитви на ден да си правил. И тогава поздрав и подарък от Аллах - Байрам!...
Курбанът ни показва, че животът наистина е преходен! Че след смъртта има отвъден живот и че с праведните ни дела може да бъдем от обитателите на рая".

В трудни времена живеем, но, ако сме мотивирани, вярвам, че хубавите времена ни очакват.

 С искрени пожелания,

 БЕЙХАН МЕХМЕД

Районен мюфтия

 Байрамънъз Мубарек олсун /  Честит Курбан Байрам.

 Сутришна молитва (Сабах  Намазъ) -  6: 55

Празнична  Молитва ( Байрам Намазъ) – 8: 02

 
 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини