Д-р Димитър Димитров: Подвеждат ни с новия устройствен план на Кърджали, нужен е референдум

Кърджали, 8 януари 2023 г.

Обръщение
от Димитър Димитров

кърджалиец, научен работник

в чужбина от повече от 30 години

към обществеността и политическите сили в гр. Кърджали

във връзка с инициативата на Община - Кърджали за промяна на градоустройствения план

Анализът на съобщенията за проведеното на 8 декември 2022 г. обсъждане на новия общ устройствен план на гр. Кърджали и свързаната с него информация показва, че се използват подвеждащи, манипулативни и неверни тези и аргументи.

Явно е, че на кърджалийци се гледа като на наивни и некомпетентни и те биват използвани за участие в мероприятия, с които да се демонстрира формалното спазване на законовите изисквания при такава процедура.

Но целта на тази инициатива е да се легитимират пълзящите нарушения в приетия през 2013 г. устройствен план, като въпреки фактическото презастрояване на града се продължи с практиката на по възможност високо застрояване. И то за сметка на парковете и озеленените междублокови пространства. Наред с всички други негативи така пада цената на съществуващите жилища за сметка на новопостроените. Така жителите “плащат“ непряко на инвеститорите за новите сгради.

Затова призовавам

гражданите на Кърджали и политическите сили да излязат с искане, обсъждането на “новия“ устройствен план на града да се отложи с поне 6 месеца,

а представените в Общинския съвет опозиционни партии да предложат произвеждане на местен референдум в съответствие с чл. 27. ал. 1 в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

*****

От наличната информация за предвидения за приемане нов устройствен план на град Кърджали и съобщенията за представянето му при проведеното в тази връзка на 8 декември 2022 г. обществено обсъждане правят много силно впечатление редица твърдения на Кмета на гр. Кърджали и на г-н Иван Димчев – архитект, който е обявен като ръководител на екип по неговото изготвяне. За съжаление, изтъкваните в тях привидно компетентни аргументи и твърдения повдигат редица въпроси от експертно, юридическо и научно естество, а в един от случаите пораждат направо възмущение поради своята абсурдност.

Отговорността за възлагането на новия общ устройствен план, представян и като актуализация на действащия и приет през 2013 г. такъв, е на Кмета на града в съответствие с решение № 187 на Общински съвет – Кърджали от 15.07.2019 г., който въз основа на чл. 124, ал. 1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) внася предложение за изготвяне на такъв документ, а Общинският съвет го разрешава. Така се формира субектът „Възложител“. При това според изменената само три месеца по-рано ал. 1 на чл. 134 от същия закон: “Влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, когато настъпят съществени промени в обществено-икономическите или устройствените условия, при които е бил съставен планът;“. Изменението е на пръв поглед незначително – в стария вариант на закона е използван съюзът “и“, което означава, че трябва да са налице едновременно съществени промени в обществено-икономическите и устройствените условия. Замяната със съюза „или“ допуска да е налице само едно от двете условия или и двете.

Дотук добре!!!

Но от наличната информация, в т.ч. и от публикуваното на интернет страницата на Община - Кърджали съобщение за проведеното мероприятие, както и на видеорепортажа на eTV Хасково, не става ясно поради коя от двете хипотези е направено предложението. Трябва да е било само за една от двете, защото иначе е трябвало да се изчаква още.

Ако е заради променените “устройствени условия“, то тогава предизвиква недоумение тезата на Кмета, че планът бил “един стратегически документ, който задава посоката на развитие на града десетилетия напред“. По тази логика обаче би трябвало устройственият план на града от 2013 г. да се прилага най-малкото до 2034 г. А е всеобщо известно, а и всеки може да установи, че той се нарушава пълзящо и в нарушение на закона: като се почне от примера с това, че предвидената за застрояване с ниски и средновисоки офис- и административни сгради територия до градската градина (т. нар. “Пентагон“) се застрои с високоетажни жилищни блокове, и се стигне до масовото незаконно неспазване на отстоянието между отделните сгради, с което части от града са застроени като в средновековна крепост.

Вярно е, че целите на стратегическите документи се реализират за продължителен период от време. Но в модерните общества при такива цели се прилага принципът, според който в отделните фази на реализацията им не може, въпреки изкушенията на моментната изгода, да се променят принципите и критериите за постигането им (т.н. принцип на времевата консистентност).

Защо Кметът на гр. Кърджали е решил, че за около шест години са настъпили такива устройствени изменения – най-вече в резултата на масовото и хаотично нарушаване на Плана от 2013 г., не е ясно. Във всеки случай тезата със стратегическия документ е несъстоятелна, а при доста хора предизвиква и обосновано на фактите възмущение.

Ако пък съображенията на Кмета на гр. Кърджали са били в посока на променените обществено-икономически условия, то тук най-важният критерий е динамиката на населението на Кърджали. Защото главният въпрос, на който много архитекти (в т.ч. и местните градски) днес за съжаление не могат да отговорят “Кой все пак ще живее в проектираната от теб сграда?“. Може би причината е, че за всеки квадратен метър разгърната площ архитектът получава между 7 и 10 евра. Т.е. колкото повече етажи, толкова по-добре. При това законно!

И тук човек се сблъсква с няколко твърдения на ръководителя на екипа по изготвяне на нов (или актуализиран) общ устройствен, които отразяват указанията на Възложителя. Според г-н Димчев за 25 години (четвърт век) напред населението на града щяло да се увеличи „поради демографска динамика, стъпвайки на база данни от преброяване на населението през 2021 г.“, с около 3 хиляди жители (предполагам, че става въпрос общо – от новородени до старци на преклонна възраст) от 44071 на 47000.

Този момент в обсъждането от 8 декември 2022 г. предизвиква най-малкото удивление, а в действителност и спонтанен гняв. Защото:

Първо, данните от Националния статистически институт към датата на мероприятието в Кърджали показват, че населението на града е намаляло с 3221 (от 43880 на 40659) жители. Пречупването на такава отрицателна тенденция протича много бавно и е невъзможно тя да бъде променена в положителна при равни други условия за четвърт век, тъй като демографските системи са изключително инертни.

Второ, прогнозен модел, за какъвто се говори, не е възможен и допустим от научна гледна точка. Твърдя това въз основа на десетилетния ми научен опит в чужбина при математическо моделиране и програмиране на политически и икономически процеси в Източна Европа. Част от тях са публикувани на сайта kardjali.bgvesti.net. Да, математически винаги може да се скалъпи някакъв “верен“ резултат, който няма никаква връзка с реалността. А такива са данните на г-н Димчев.

Трето, очевидно тук не става само дума за “шарлатания“, а за арогантна глупост. И то поради една елементарна “сметка“. Ако за 25 години населението на Кърджали ще нарасне с три хиляди човека, то това означава, че то би се увеличавало със 120 човека на година (от бебета до старци). Като се има предвид, че незаселената жилищна площ в града е между 30% и 40% (35% от 120 е 42), то това би означавало необходимост от построяването на две четириетажни жилищни блокчета с един вход на година (малко над 3 човека в апартамент по три апартамента на етаж са 72 човека). За две блокчета на година не е необходима “стратегическа за десетилетия напред“ промяна на устройствения план на града, което заявява Кметът на гр. Кърджали.

Възмутителното в случая с този тип “аргументация“ е, че очевидно се изхожда от предположението, че кърджалийци са толкова наивни и некомпетентни, че ще я “приемат“ с лека ръка. И ще позволят да бъдат използвани за инсценировки като обществени обсъждания, интернет платформи, анкети и предложения и пр. с цел демонстрация на формалното спазване на закона.

Задълбоченият анализ показва, че истинските цели на Възложителя, прикривани доста нескопосано от формулировките на т.нар. експертен екип начело с г-н Димчев са:

С “новия“ общ устройствен план да се узаконят представяните като “строителен бум“ отклонения от и свързаните с тях законови нарушения на вече действащия.
Да се усвои по-интензивно чрез „ново зониране“ вече урбанизираната , разбирай вече презастроената, територия, преди да се пристъпи към усвояване на нови крайградски територии, т.е. да се строи навсякъде в рамките на града.
Реализацията по т. 2 да стане за сметка на допълнително застрояване на обществени озеленени площи, т.е. паркове и озеленените междублокови пространства.

Истината обаче е още по-безотрадна, защото както показва досегашната практика на взаимодействие между “Възложителя“ и г-н Димчев, основната цел ще е пак да се променя пълзящо и в нарушение на закона следващият общ устройствен план. И изобщо няма да има, както заявява Кметът на Кърджали “леко завишение на строителните параметри“ на входа и изхода на града, а ще си е масово застрояване с високи жилищни блокове навсякъде, където местната администрация и спекулативните “строителни инвеститори “се сетят и могат. При това чрез презастрояването особено в междублоковите пространства “инвеститорът“ отнема пазарна стойност от собствениците на вече построени жилища, чиято цена пада автоматично поради влошена околна среда.

Изготвянето на “нов“ устройствен план на град Кърджали не е наложително нито пък спешно. От политическа гледна точка бързината, с която Възложителят се стреми да осъществи това намерение, е обяснима с времевия хоризонт на предстоящите местни избори.

Въз основа на гореизложеното бих искал да призова

гражданите на Кърджали и политическите сили да излязат с искане, обсъждането на “новия“ устройствен план на града да се отложи с поне 6 месеца,

а представените в Общинския съвет опозиционни партии да предложат произвеждане на местен референдум в съответствие с чл. 27. ал. 1 в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

През шестмесечния период да бъдат привлечени независими експерти, като архитекти, строителни инженери, ландшафтни архитекти, инженери по градско планиране, юристи както и специалисти по математическо моделиране на социално-икономически и демографски процеси , които да определят

Доколко е необходим и може да бъде обоснован реално и смислено един нов устройствен план със стратегическо предназначение, при положение, че такъв вече е приет преди по-малко от 10 години. За тази цел Кметът на гр. Кърджали да предостави изготвеното от него планово задание и цялата документация на проектния екип.
До каква степен отклоненията от съществуващия устройствен план са допустими и разрешени от закона и доколко т.нар. “нов“ такъв прикрива извършените при тях нарушения както и трайната тенденция на презастрояване на съществуващите зелени пространства. Тук трябва да се отчете, че гр. Кърджали се числеше към най-добре озеленените градове в България при много по-голяма численост на населението.

Въз основа на получената информация да се формулират следните два въпроса за местния референдум:

Трябва ли град Кърджали да има нов общ устройствен план? – Да/Не
Ако град Кърджали трябва да има нов общ устройствен план, трябва ли той да допуска предвидената в сегашното предложение схема за застрояване на вече урбанизираната част, озеленените площи и междублокови пространства или трябва да се усвояват крайградските територии с ниски и средновисоки сгради? – Да/Не/Отрицателен отговор на първия въпрос.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини