Трафик на дрога и бизнес интереси на ГКПП „Маказа-Нимфея”

Три фирми от Гърция вече са заявили интерес към закупуване на парцели с цел изграждане на производствени фабрики, каза кметът на община Кирково Сали Рамадан, 20 дни след като ГКПП Маказа-Нимфея на границата с Гърция бе отворен, предаде кореспондентът на БГНЕС от Кърджали.

"Търсят големи площи от порядъка на 30-40 декара. Една от фирмите смята да произвежда хартиени опаковки и общинските специалисти вече й посочиха подходящ терен. Другата иска да отвори цех за алуминиеви и пвц-профили. А третата е търговско дружество с интереси в изкупуването и преработката на тютюн, и разкри намерението си да изгради фабрика, подобна на тази на "Сокотаб" в Пловдивско. Юристите на това тютюнево дружество вече работят по българската регистрация", каза кметът на крайграничната община Кирково.

Много жени от Кирковско години наред се препитават с бране на тютюн в Гърция и получават по 450 до над 600 евро на месец, други хора са наемани като пастири и на различна работа в селското стопанство. Дори и в момента десетки жители на Кирковския район работят в Северна Гърция, посочи още Сали Рамадан.

Той коментира, че първоначалният поток от гръцки гости след отварянето на пътя вече е утихнал, но отбеляза оживяването на местния бизнес. "Пристигащите от Гърция пълнят предимно магазините за хранителни продукти и питейните заведения. В Кирково пълнят багажниците с храни, мебели, бяла техника, автомобили с гръцка регистрация обсаждат магазините на известните хипермаркети в Кърджали", отбеляза Рамадан.

Според него вероятно след приключването на строителните работи по втория етап от пътя, който свързва кирковското село Подкова с Кърджали, напливът от гръцки туристи ще се насочи към областния град. "Но определено се чувства оживление в района. Всички собственици на заведения вече са поставили надписи и на гръцки език. Ограничението за движение на моторни превозни средства над 3,5 тона се очаква да отпадне и тогава трафикът на тежкотоварни камиони и автобуси с туристи ще стане по-интензивен. Дори и сега над 70% от почиващите по близките беломорски плажове са българи", коментира кирковският кмет.

Междувременно гръцкият вестник "О хронос" съобщава в съботния си брой за първи арести на открития ГКПП. Двама българи – мъж на 41 година и жена на 33 години са били задържани при влизане в южната съседка, след като в автомобила им са открити общо 42 пакета с 54,4 грама кокаин и 18,4 грама хероин, и 13 таблетки "Екстази". Дрогата била укрита в различни части на колата. Намерени са и електронна везна, банкнота от 200 евро със съмнителна автентичност, летва с дължина 50 сантиметра, както и 6 мобилни телефона. Всички находки са иззети, а също и автомобилът, и парите на пътуващите с обща сума 423 лева.

Арестуваните ще бъдат изправени пред областния прокурор в регион Родопи. Те вече са разпитани от групата за разследване на наркотрафика в Комотини. В публикацията на гръцкия вестник не се посочва откъде точно са задържаните за наркотрафика. /БГНЕС

Кърджали / България 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини