В Ардино честваха юбилеите на читалищни дейци

По случай навършването на кръгли годишнини Георги Терзиев и Донка Ганчева получиха водопад от цветя, подаръци, прегръдки, целувки и сълзи. В събота в Ардино тържествено бяха чествани 90-годишнината на Георги Терзиев, ръководител на художествени състави към читалище „Родопска искра” и негов бивш председател и 80-годишнината на Донка Ганчева, ръководител на Женска група за стари градски песни към читалището.

В ресторант „Перла” дойдоха семействата на юбилярите, техни близки и приятели,

самодейци, работили с тях през годините. Тук бяха още зам.-кметовете на общината Неджми Ходжов и Изет Шабан, началникът на отдел „Образование, култура и спорт” Бахар Реджебов. Най-малкият гост на тържеството бе 5-годишният внук на Донка Ганчева - Калоян, който бе дошъл с родителите си от Самоков.

Организатор на културната проява бе местното народно читалище „Родопска искра”.

Секретарят на читалището Леман Кочева запозна присъстващите с творческите биографии на Георги Терзиев и Донка Ганчева.

От името на кмета на община Ардино Ресми Мурад бяха прочетени поздравителни адреси и поднесени подаръци на двамата юбиляри.

Председателят на читалищното настоятелство Юксел Исмаил връчи на Георги Терзиев и Донка Ганчева почетни плакети за принос в развитието на читалищното дело. Той приветства юбилярите и заяви, че имат живот достоен за роман. „Радвам, се че сте сред нас. Винаги ще имаме нужда от вас, от вашия богат опит”, каза председателят на настоятелството.

Специален музикален поздрав до Донка Ганчева бе отправен от нейната внучка Рая с песента „Съмъртайм”. Професионалното изпълнение впечатли присъстващите.

Вълнуваща изненада на юбилярката поднесе колежката й Недялка Тодорова, която рецитира стихотворението „Мечешка кожа” от Станка Пенчева. Очите на Донка Ганчева отново се насълзиха, върна се десетилетия назад, когато тя самата е бродела по родопските пътеки като млада учителка.

От своя страна юбилярите споделиха с не скрито вълнение, че празникът ще остане в душите им като едно незабравимо преживяване. Изказаха сърдечните си благодарности към ръководствата на общината и на читалището за организирането на празничната вечер. „Щастливи сме, че ни е оказано толкова голямо внимание”, заявиха юбилярите.

Вечерта продължи с изпълнения на действащата група за стари градски песни, ръководител на която е Донка Ганчева, на ветерана на родопските песни Владимир Гроздев и на музиканта Ергюн Мюмюнов. Извиха се кръшни хора.

КОЙ Е ГЕОРГИ ТЕРЗИЕВ?

Георги Терзиев е роден на 12 септември1923 г. село Манастир, община Лъки. Произхожда от бедно семейство. Военната си служба отбива в Скопие, Македония и Пловдив. От септември1943 г. до края на юни1945 г. участва във Втората световна война като фронтовак в бивша Югославия. Веднага след това през юли1945 г. започва работа в МВР-Ардино, от където се и пенсионира през1975 г.

Въпреки пенсионирането си бай Георги продължава да работи – като началник щаб на гражданската защита. По негово време община Ардино става републикански първенец в състезанията по гражданска защита. След1978 г. отново се връща на работа в системата на МВР и така до1990 г.

През по-голяма част от живота си бай Георги е бил и общественик. Тридесет и пет години е бил самодеец като през периода 1985-1991 г. е бил председател на УС на читалището в Ардино. Ръководил е самодейни групи за автентичен родопски фолклор, както в града, така и в селата. В Ардино освен към читалището е водил групи към профсъюзите, пощата, завод „Орфей”, военното поделение, двете големи училища в града, ДАП-Ардино и бившият пионерски дом. В селата Жълтуша, Диамандово, Падина, Гърбище, Боровица също е дал своя принос за развитие на родопския фолклор. Всички водени от него групи са печелили призови места на различни републикански прегледи на фолклорното творчество.

Георги Терзиев е основател и на Клуба на пенсионера в Ардино през1976 г. Повече от 15 години е бил негов председател, а сега - зам.-председател.

 КОЯ Е ДОНКА ГАНЧЕВА?

 Донка Ганчева е родена на 19 октомври1933 г. в село Радомирци, област Плевен. Завършила е гимназия в Стара Загора, а в Хасково – Института за детски учителки, със специалност музика. В Родопите е от1957 г. Била е учителка в селата Гърбище, Падина и Диамандово. Тук среща бъдещия си съпруг Георги Ганчев, с когото се установяват в Ардино през1960 г. и започват работа като учители.

Донка Ганчева е ръководила пионерски хор от 70 деца от 1-ви до 4-ти клас. Известно време заедно със съпруга й са назначени за учители в българското училище в Братислава, бивша Чехословакия.

След пенсионирането си Донка Ганчева основава група за стари градски песни към ЦДГ „Брезичка”. Преди двадесет години към читалище „Родопска искра” сформира група за стари градски песни„Докле е младост”, чийто художествен ръководител и понастоящем. С тази група Донка Ганчева печели много отличия и грамоти във фестивали на старата градска песен във Варна, Велико Търново, Пловдив, Кюстендил, Кърджали и Доспат. Радват и публиката в Ардино на концертите, организирани по различни поводи.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини