Собственикът на „Кърджали Булгартабак” Фуат Гювен заработил като агент на 20 години в Момчилград

Фуат Гювен

В края на работната седмица от Комисията за разкриване на досиетата разсекретиха агентурното минало на Фуат Гювен. Той е обявен като Фуат Хюсниев Османов, както е пълното му име, но така е познат само сред най-близките си и бизнеспартньорите, които работят с него. В кратката информация става ясно, че Фуат Гювен

 е бил вербуван да помага на репресивния апарат през 1975 г., когато все още е живеел в Момчилград. Едва 20-годишен той започва да сътрудничи на службите като секретен агент Ахил. През 1990-а година е внесено предложение за унищожаване на личното му дело.
Фуат Гювен е един от най-сериозните инвеститори в Държавата. Гювен е собственик на „Д Банк“, в която капиталите си държат почти всички турски бизнесмени. Той има сериозни интереси и в сферата на туризма. Притежател е на дузина хотели в Югоизточна България, сред които цялата инфраструктура на бившия „Балкантурист“. Има мажоритарни дялове в дружествата, газифициращи Кърджали, Свиленград и Момчилград, както и фабрика за стилни кожени облекла, разположена в турския квартал „Зейтинбурну“. Сочен е за един от най-богатите мъже в България и спонсор на ДПС. До този момент за агентурното му минало можеше само да се предполага. Мнозина бяха убедени, че той е сътрудничил на Държавна сигурност, но името му не бе оповестявано в нито една от досегашните проверки.

Източник: Блиц

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини