Д-р Мухтаров:Ползвайте фибри при хроничен запек

Д-р Марин Мухтаров

Фармацевтите във всяка аптека могат да предложат двайсетина, че и повече лекарства срещу хроничен запек, които да се купят без рецепта. Този голям избор често обърква хората. Ето две стъпки, които ще помогнат да вземете информирано решение.

Най-важно е да потърсите помощта на лекар, ако има болка, защото е възможно запекът да не е хроничен.

Запек е налице при по-малко от 3 изхождания на седмица. Често е свързан с налични затруднения при акта на дефекация – твърди изпражнения, липса на позиви. Обаче при отделни хора нормалният брой на изхожданията може да варира извънредно много - от три пъти седмично до три пъти дневно. Най–чест е хабитуалния /обичаен/ запек като функционално нарушение и този при синдрома на раздразненото черво. Други причини – при прием на някои лекарства/напр. съдържащи кодеин или верапамил/, при неврогенни нарушения /напр. болест на Паркинсон/, ендокринни заболявания /при понижена функция на щитовидната жлеза/. Някои хора имат преходен запек в определени ситуации – при пътуване и при промяна на начина на хранене. Остро настъпилият запек се нуждае от бързо диагностично изясняване, защото може да се дължи на непроходимост на червата. Само лекар може да постави диагноза в конкретния случай и да посочи причината.

Ако диагнозата за хроничен запек е поставена и не търсите светкавично и инцидентно решение в момента, ако нямате възможност да промените хранителните си навици, един от вариантите е да изберете лекарство съдържащо фибри. Причините са няколко – не създава зависимост, може да го приемате продължително време, подходящо е за бременни и кърмачки и в една доза почти няма калории. Фибрите са сложни въглехидрати от растителен произход и са разтворими и неразтворими. Лекарствата получени от обвивките на семената на индийския живовляк са от разтворимите. Разтворимите фибри набъбват смесвайки се с вода и образуват мека маса в червата, наподобяваща желе. Така едновременно създават обем и омекчават изпражненията и така те по-лесно се придвижват. Докато пътуват разтворимите фибри всмукват вредни вещества и освобождават съдържащите се в тях въглехидрати. Бактериите в дебелото черво ги разграждат частично и се отделят газове. Обаче не очаквайте фибрите да ви свършат работа за една нощ. Приемайте ги поне седмица, за да получите резултат. Обилно ги поливайте с течности, за да набъбнат, иначе няма да усетите особена полза. Без да се притеснявате увеличавайте дозата на лекарството съдържащо фибри от индийски живовляк докато постигнете резултат. Колкото по-дълго време приемате фибри, толкова по-добре.

 

Д-р Марин Мухтаров, гастроентеролог

МБАЛ „Кърджали”

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини