Патладжанът е не просто храна - предпазва сърцето и ума

Ако трябва да се фокусираме върху ползите на патладжана за здравето, те идват най-вече от антоцианините, хлорогенната киселина и фибрите. Това е обаче един от зеленчуците с по-високо съдържание на натрий. Какво означава всичко това?


Да започем с най-лесното – в 100 г патладжан се съдържат 10% от дневните ни потребности от натрий, което означава, че трябва да внимаваме с използването на солницата при консумацията му, още повече че с това количество не се очаква никой да се нахрани. Факт е, че с патладжана се приготвят много вкусни ясния и любимото кьопоолу, което едва ли има друга такава полезна и приятна алтернатива за храна за през лятото.


Патладжанът е особен зеленчук - който като домата всъщност е плод – който не е консумиран с еднаква наслада от всеки. Въпреки това е трудно да си представим гювеч без патладжан.


Почти не съдържа мазнини, както и протеини, но не само заради това консумацията му се отразява благоприятно на стойностите на холестерола в кръвта. Този добър ефект се дължи фибрите в него, които се равняват на една десета от потребностите ни за деня в 100 г, и хлорогенната киселина. В изследване се намира, че тя вероятно допринася за понижаване на нивата на липопротеините с ниска плътност LDL или лошия холестерол в кръвта.1


Това, с което е известна хлорогенната киселина е, че тя забавя освобождаването на глюкозата в кръвта след хранене, което предотвратява резкия скок на кръвната захар, винаги следван от резкия му спад, причина за бързото изгладняване отново и „вълчия глад“. За хора с вече налични нарушения в обмяната на въглехидратите, подобно свойство на хлорогенната киселина може да е само от полза за контрола на състоянието им и профилактика на диабета. Естествено, и двата нутриента, хлорогенната киселина и фибрите, са верни помощници в режимите за контрол на телесното тегло и отслабването.


Въпреки наличието на натрий патладжанът е полезен за сърцето с букета от останалите нутриенти, които предоставя на организма. Това са споменатите фибри, калий, витамин С, тиамин, витамин В6 и други представители от В групата и антиоксидантите – флавоноиди, представени най-вече от антоцианини.2 Антоцианините се намират в близките по цвят къпини и боровинки, както и в малините, от които е изследвано действието им върху здраве и документирана ефекта им да намаляват риска от сърдечни заболявания и подпомагат поддържането на кръвното налягане в норма.3


Полифенолите в патладжана помагат на организма в бората му срещу възникване на ракови клетки. Особена роля тук имат антоцианините и хлорогенната киселина. Антоцианините намаляват възпалителните процеси и блокират ензими, които се използват от рака за растежа му. 
Тяхната полза не се изчерпва до тук, когато се споменават не трябва да се пропуска, че са от малкото, които предпазват мозъчните клетки от вредите на свободните радикали. Допринасят и за по-добрата циркулация на кръвта в него, с което действат комплексно за поддържане на когнитивните фунции и предпазват от влошаване на паметта.4 


Насунинът5  в патладжана намалява натрупването на мазнини в мозъка, което е свързано с клетъчното увреждане, и подпомага транспорта на полезните нутриенти в клетките – какво по-добро можем да получим от освободен от блокажи мозък и нахранени мозъчни клетки, гарантиращи бистрия ум?!6


В патладжана се намират и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са известни с ползата им за доброто зрение. Те предпазват от свързана със стареенето макулна дегенерация.


Други полезни нутриенти в него са витамин К, С и Е, манган, мед, магнезий.


Патладжанът е с високо съдържание на вода, дори повече от някои плодове – 89,7 г. Калориите му идват от въглехидратите, като те са също повече от някои от плодове, които консумираме за десерт – 8,1 г въглехидрати за 100 г, като 2,5 г са фибрите и 3,2 г захарите. Гликемичният товар обаче е нисък – 2. 

Източник: http://puls.bg

Случаен виц

Последни новини