Театърът в Кърджали стартира сезона с четири премиери, две са на турски

Димо Димов

 Четири премиери през октомври ще бъдат кулминацията на новия сезон на драматичния театър “Димитър Димов” в Кърджали. Две ще бъдат постановките на турски език, които ще постави сцена “Кадрие Лятифова”.Ще има и тържествен концерт за Курбан Байрама. Това съобщи за “Кърджали бг вести” директорът на театъра Димо Димов. Той подчерта, че на този етап няма политическо решение за разделяне на културното средище на два театъра и обособяването на “Кадрие Лятифова”.Напротив върви сработване на двете трупи,като най- натоварен е балета на “Кадрие Лятифова”.Ще припомним,че преди две години и половина драматичния театър “Димитър Димов” и музикално-драматичния”Кадрие Лятифова” бяха обединени по решение на бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Твърдо сме решени всеки сезон да имаме две премиери на турски. Тази година готвим спектакъла на Орхан Мурад “Един живот”. По проект с Азербайджан търсим партньори от Турция и Македония за съвместен спектакъл, който да се представи в четирите страни. Това е пиесата “Емигранти” на полския драматург Славомир Мрожек, поясни Димо Димов.

На български ще се представи компилация от руски комични миниатюри на Виктор Ляпин и Александър Вампилов. Постановката е озаглавена “Господа другари,пичове и дами”, а режисьор-постановчик е Димо Димов. На 4 октомври в присъствието на израелския посланик ще се състои премиерата на пиесата “Опасни игри”. Режисьорът Димитър Игнатов готви “Гераците”. На куклената сцена ще се поставят “Тримата глупаци”.

Искам да сработя и стиковам двете трупи. Всяка от тях има своите достойнства. Затова планирам през следващия сезон да поставя мюзикъл от типа на “Коса” или “Кабаре” с гост-звезда, подчерта Димо Димов.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини