Съюзник на Костов иска изхвърлянето на Касим Дал от Реформаторския блок

Сезгин Мюмюн

Дългогодишният съюзник на основателя на ДСБ Иван Костов-Сезгин Мюмюн поиска изхвърлянето на партията на Касим Дал от Реформаторския блок.Сезгин Мюмюн,който е председател на правозащитната федерация „Справедливост-България” внесе чрез Командира в българския парламент декларация осъждаща Възродителния процес.Дал не участва в гласуването й в Народното събрание.Това е повод Мюмюн да смята,че действителният лидер на Народна партия”Свобода и достойнство” не се грижи за правата на мюсюлманите в страната.Затова и Мюмюн настоява в писмо пред настоящия лидер на ДСБ Радан Кънев да се разграничи от Касим Дал.Привеждаме целия текст на писмото:

До г-н Радан Кънев

                                                 Председател на ПП ДСБ

                       гр.София

          Уважаеми  г-н Кънев,

    От името на ръководството на Гражданска организация „Федерация Справедливост-България”  искам да изразя нашата признателност към ПП ДСБ и лично към г-н Костов, по време на неговия мандат  Република България ратифицира „Рамковата конвенция за защита на националните малцинства”, също така г-н Костов и депутатите от ДСБ са инициатори и вносители на  приетата от Народното събрание  историческата Декларация от 11.01.2012г., осъждаща т.нар.”Възродителен процес”.

Мнозина ще се запитат защо  толкова настойчиво  желаехме да бъде приета тази декларация. Защото при всички наши срещи и българи и турци я подкрепяха безусловно. Всички те искаха от лицето на Република България да бъде изчистено срамното петно лепнато от тоталитарния режим. Не случайно текстът на декларацията е списван от българи и турци. Той е колективно дело на съмишленици. Съмишленици го гласуваха и в Народното събрание. Хора убедени в ценностите на демокрацията. Тук искам специално да отбележа ролята на съпредседателя на Синята коалиция г-н Иван Костов, който внесе текста на Декларацията в пленарната зала на българския парламент. Изненадващо седемнадесет депутат от ДПС не подкрепиха Декларацията.

    Искам да Ви алармирам , че в Реформаторския блок, който се сформира в дясното политическо пространство и на който бок ДСБ е член, влиза Народната партияСвобода и достойнство  с лидери Корман Исмаилов и Касим Дал, които не гласуваха „Декларацията осъждаща насилствената асимилация на  българските мюсюлмани”.

    Считаме, че политическите формации в дясно, трябва безусловното да възприемат международните документи, гарантиращи правата на човека и преди всичко Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, да работят за хармонизиране на отношенията между различните етнически общности в Република България. Подкрепата за Декларацията е ясен белег за ценностите, които изповядва една политическа партия.

    Моля за Вашата официална позиция, дали в реформаторския блок има място за партии, които чрез своите действия не подкрепят и не показват убеденост  в ценностите на демокрацията.

    Убедени сме ,че десните партии винаги са били за решаването на проблемите на етническите малцинства в България.

София                                                                           С уважение:

21.08.2013г.                                                                                        Сезгин Мюмюн

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини