РДНСК остави центъра на Кърджали без комуникации, инвалиди без връзка с доктор

По нареждане на ДНСК кърджалийци останаха без комуникаци

Центърът на Кърджали остана без комуникации, след като местният отдел на ДНСК започна наказателна операция срещу кабелните оператори. Бяха прекъснати не само кабелите на телевизионните и интернет доставчиците, опънати през последното десетилетие, но и на БТК, които са поставяни още в ерата на комунизма. Според служители на дирекцията се изпълнява заповед от 17 август 2011 г., която се привежда в действие цели две години по-късно.Тя е публикувана в сайта на дирекцията едва на 21 март 2013 г. Закъснението се оправдава с технологични процедури.

Внезапната акция предизвика широко недоволство сред гражданите, които недоумяваха защо не са предупредени, че остават без телефон, телевизия и интернет. Кърджалийка позвъни на 112, за да алармира полицията, че неизвестни лица и режат кабелите за телефон, телевизия и интернет. 

Днес към Кърджали бг вести се обърна семейството на Иван Славков. Той и съпругата му през сълзи се оплакаха, че са оставени без телефон, а са инвалиди и не могат да се обадят дори на лекаря си. Не можем и социалните да повикаме при нужда, негодува Иван Славков. Направо ни разплакаха. Яд ме е много, заяви съпругата му.

Служител на ДНСК обясни, че заповедта на дирекцията е в изпълнение на Закона за устройство на територията. Режат кабели освен в Кърджали и в Хасково, и в Пловдив, които са част от Южен централен район. В Кърджали заповедта предвижда наказателната акция да обхване блоковете между бул.”България” и ул.”Мара Михайлова”.

Законът не предвиждал клиентите на операторите да бъдат уеведомявани чрез медиите. ДНСК трябва да информира собствениците на мрежите, но тъй като те не са ясни, заповедта е срещу неизвестен извършител. Оказа се, че сред потърпевшите е и телефонния оператор с вековна история - БТК.

От ДНСК съветват телевизионните и интернет оператори да изграждат мрежите си под земята, като се позовават на Закона за устройство на територията. Проблемът е, че и Кърджали, както повечето български градове, няма изградена цялостна подземна мрежа за полагане на кабели. Наличната, при това в много малка част от града, е на БТК. ДНСК съветва телевизионните и интернет доставчиците да копаят тротоарите и да си полагат кабелната мрежа под тях. На практика ако се спазва законът, улиците на градовете, макар и временно ще се превърнат в окопи и ще станат непреодолими за гражданите. Освен това разкопаването става по безкрайно усложнена бюрократична процедура и само одобряването на проектите отнема години.

Затова там, където няма подземни канали,  операторите опъват мрежите по стълбове и фасади.  Законът обаче не е съобразен с родната действителност и ДНСК провежда на практика наказателни акции. Те  са в ущърб не само на фирмите,  но и на потребителите.  Засега обаче никой не е сезирал Комисията за защита на потребителите за това, че е оставен без комуникации, заради законови недомислия.

Георги Кулов

Семейство Славкови се жалва на свой съсед
Г-жа Славкова плаче безпомощна
Прерязаните кабели
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини