Под стража е задържан нашенец, издирва го Интерпол за наркотрафик

Хасковският окръжен съд наложи мярката „Задържане под стража” на 42-годишния жител на кърджалийското село Черешица Юзеир Осман. Още през 2011 година Интерпол го обявява за международно издирване заради участие в международна организация за разпространение на наркотици. Докато Интерпол издирва престъпника, той кротко работи като помощен работник във фирма за водопровод и канализация в белгийския град Гент. А след време успява да прибере там и семейството си.Отдавна се знае, че кръгът около Юзеир са все хора, които се занимават с разпространението на наркотици. В тази схема е дори брат му Асен Яшар по прякор Ашкън. Самият Юзеир е с 15-годишна задочна присъда, издадена от турски съд.
Всъщност мъжът е с двойно гражданство и лични карти с различни фамилни имена. На българската е Юзеир Осман, а на турската - Юзеир Дьонмез. 
За какво всъщност го издирват родните служби? През 2009 година на Капъкуле е заловен пътнически автобус с малко над 40 кг хероин, скрити в тапицерията на два старинни дивана. Изпраща ги Юзеир - “като подарък на семейство младоженци в България”. Пратката е заловена, след като компютърът определя на случаен принцип автобусът да мине на рентгенов преглед. Пакетите с наркотика са скрити така в старинните орнаменти на мебелите, че дори и митничарите ги откриват трудно. Според специалисти такива тайници могат да се направят само в цех за производство на мебели - в никакъв случай не става въпрос за ръчна работа. Когато започва проверката на автобуса, Юзеир пресича границата пеша - бяга в България. Разбира се, турската полиция му слага белезниците, както и на двамата му авери Юсеин и Расим, които товарили диваните в багажното отделение на автобуса. 

Юсеин лежи в ареста 21 месеца, Метин - 24, а през август 2009 г. Юзеир успява да се измъкне от полицията и да избяга в Белгия, където започва работа с българската си лична карта. През тези две години наркотрафикантът се успокоява, че издирването му е прекратено, и пристига в България. Гостува на роднини в Хасково, но тук му се случва нещо, за което дори не е предполагал. 

ПРЕДАВА ГО ШОФЬОРЪТ НА АВТОБУСА, КОЙТО ДВЕ ГОДИНИ ЛЕЖИ НЕВИНЕН В ЗАТВОРА

Въпросният клетник се казва Метин Джесур и почти всеки ден може да бъде открит на Хасковската автогара. Той продължава да работи като шофьор на автобус, но вече внимава със стоките, които превозва. Както се казва – парен каша духа. Във фаталния за него ден Метин въобще не е предполагал, че диваните, които товарят в багажното отделение на рейса, ще му докарат толкова много ядове. За оня, повратен в живота му ден, той разказва с болка. При него дошъл Юзеир със своите приятели и го помолили да качат в автобуса два дивана за България. Казали, че техен приятел се жени, няма много средства за обзавеждане и те решили да му подарят мебелите. В Турция били хем по-хубави, хем по-евтини. Метин пита шефа си за пратката и той разрешава диваните да се натоварят. Плащат на Метин 80 евро за транспорта - сумата, която била договорена с шефа на фирмата, и на границата възелът се разплита. За жалост шофьорът е този, който плаща най-скъпо за нарко аферата. От август 2009 г. до август 2011 г. той лежи като следствен в турски затвор и се опитва да докаже, че е абсолютно невинен. 

Най-накрая прокурорът наистина се уверява, че шофьорът на автобуса няма вина и Метин Джесур си отива вкъщи. След две години зад решетките! Но гневът му срещу Юзеир Осман остава вътре в него. И когато преди известно време научава, че истинският наркотрафикант е в Хасково и се уверява, че това е истина, той подава сигнала на БОП. Малко след това на ръцете на Юзеир хлопват белезниците и в момента той е зад решетките. Пловдивският апелативен съд е потвърдил мярката му за неотклонение „Задържане под стража”, издадена от хасковските им колеги. Предстои делото. “Адвокатът на Юзеир се кани да го измъкне от следствения арест!” - алармира пред журналисти потърпевшият шофьор на автобуса Метин Джасур в коридорите на съда. По свои канали той е научил, че защитникът на наркодилъра - Веско Георгиев, дал обещание, че ще измъкне подзащитния си от правосъдието. Дори поискал на роднините му необходимата за това сума от 80 000 лева. Според Метин роднините на трафиканта вече почти са събрали парите. В момента продавали къщата в село Черешица, а останалата сума щял да плати работодателят на Юзеир от Белгия. 

А Метин е изумен от това, което чува и вижда 

Той е твърдо убеден, че ако Юзеир остане в България, ще се измъкне от тукашното правосъдие. Според него в родните съдилища е възможно престъпник да се измъкне, ако адвокати и прокурори се договорят за това. И ако се плати, разбира се. И за да не се случи това, Метин е ангажирал турски юристи, които да подготвят искане за екстрадицията на Юзеир в Турция. А върнат ли го там, Юзеир само може да мечтае да излезе от следствието или от затвора...

Адвокатът на трафиканта Веско Георгиев има друго мнение по въпроса. Той е категоричен, че български гражданин може да бъде съден за престъпление, извършено на територията на друга държава, ако там няма наказателни репресии по случая срещу него. 

Според прокурора Петър Мидов обаче това не е първата пратка с наркотици на Юзеир Осман. Имало данни, че малко преди залавянето на последната пратка е имало и друга, която е преминала границата успешно. Според държавното обвинение Осман е организирал и нейното товарене и експортиране към определената цел. Всъщност, в момента и братът на Юзеир – Асен Яшар-Ашкън, е подсъдим за трафик на 115,5 килограма хероин на стойност за около 4 000 000 евро. Той застава на подсъдимата скамейка заедно с още 6 човека, сред които са Атанас Мавродиев – Наско Близнака и Иван Атанасов от Обзор, който е един от най-близките хора на Митьо Очите. За него се говори, че може да смачка човек само с поглед...

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини