Ресми Мурад и този месец събра селските управници

Кметът на община Ардино Ресми Мурад и този месец събра на традиционна работна среща колегите си кметове и кметски наместници.

Преди началото на срещата той честити селските управници с предстоящия празник на мюсюлманите Рамазан Байрам.

„Нека Рамазан Байрам донесе на всички жители на общината здраве, късмет и благополучие. Байрамът е празник, който обединява хората и е време за искане на прошка от по-големите”, заяви Мурад. Той уточни, че по време на празничните дни общинската администрация и кметствата няма да прекъснат дейността си и ще продължават да обслужват гражданите поради факта, че голяма част от изселниците, които идват по родните си места искат да съчетаят посещението за празника с подмяна на документи за самоличнист, актуализиране на адреси или други документи свързани с гражданското състояние.

„Да бъдем на линия, за да можем да обслужим качествено и навреме нашите съграждани”, призова той.

Срещата започна с обсъждането на медицинското обслужване на територията на общината. Кметът Ресми Мурад заяви, че преди години пациентите са имали възможност да избират лични лекари, но сега няма кандидати, които да работят като семейни лекари. На територията на общината за съжаление за заети само от двама общопрактикуващи лекари – д-р Емилия Персенска и д-р Керим Апти”, уточни Ресми Мурад. Той отбеляза, че Община Ардино е  направила постъпки за допълнително субсидиране на МБАЛ. Искането е във връзка с договореност между Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за отпускане на допълнителни субсидиии на болници в отдалечени и рискови райони.

На следващпо място градоначалникът предложи на всеки един от селските управници да се погрижи в съответните населени места, където има селскостопански фонд да осигурят по една кола с дърва за огрев за болницата през зимния период, за да се намалят неразплатените й сметки. Транспортът ще бъде осигурено от общината.

Градоначалникът съобщи още, че по проект „Красива България” ще бъдат ремонтирани сградите на кметствата в Светулка, Правдолюб, Ябълковец и Горно Прахово. В тази връзка той напомни на селските управници, че трябва да поддържат сградите на кметствата и пространствата около тях в приветлив вид.

Друга тема, която бе разискана по време на срещата бе проблемът  с водоснабдяването на населените места на територията на община Ардино през летните месеци.

Кметът на Долно Прахово Ахмед Емин сподели, че от години през летните месеци в 4-те съставни села на кметството имат голям недостиг на питейна вода. „През седмицата успяваме само един ден да подаваме вода за потребителите. Надявам се в най-близко време проблемът да бъде разрешен със сондажните проучвания, които се правят в местността „Догру” над Чернигово”, каза той.

 Селският управник на Млечино Улви Юзеир заяви, че след решение на общоселското събрание усилено работят за въвеждане на водомерна система с цел пестеливо използване на питейната вода. „Досега са монтирани над 85 % от водомерите”, уточни Юзеир.

Кметицата на Боровица Надие Топчу изказа искрените си благодарности към ръководството на общината за съдействието, което е оказано при водоснабдяването на махала Мировец, както и за монтирането на водомери в селото.

Ресми Мурад подчерта, че въвеждането на водомерната система ще доведе до справедливо изплащане на цената на питейната вода в съответните населени места.

Зам.-кметът Наско Кичуков съобщи, че Държавен фонд „Земеделие” е открил борса за закупуване на млечни квоти, като крайният срок за подаване на документи в общинската служба по земеделие е 25 август.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини