5 °C

Мюсюлманите в Кърджали посрещнаха Рамазан байрам

С молитва за мир, опрощение на греховете и призив за подпомагане на бедните тази сутрин мюфтията Бейхан Мехмед в Кърджали оповести свещения мюсюлмански празник Рамазан байрам пред стотиците богомолци, изпълнили джамията и двора й. За тържествения намаз от столицата бе пристигнал и председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед, предаде кореспондентът на БГНЕС. В паузите на дългата служба, когато вярващите в храма общуват с Всевишния, семейство щъркели като след знак започваше да трака с клюнове, а наклякалите мъже вдигаха смутено глави нагоре към гнездото. По-късно, след финала на намаза, възрастни коментираха увеличения брой на младите хора в храма. В проповедта си мюфтията отбеляза засиления интерес на ученици от района към изучаването на Корана, както и пречките за официалното въвеждане на обучението по религия в светското училище.

 Когато богослужението приключи, от джамията излязоха доста повече от 500 души, сместили се вътре незнайно как. Отвън ги посрещна шумна тълпа ромчета и просещи жени, протягащи ръце за милостиня. Възрастен мъж пръсна монети и групата се втурна да ги събира от стълбището, възрастни и деца се сборичкаха, понесоха се крясъци. Джамийски служител се намеси, за да въдвори ред и тишина в храмовия двор. На излизане всеки от богомолците даряваше пари за подпомагане на джамията.

 Още там младите започнаха да поздравяват по-старите с настъпването на тридневния празник. Кметът Хасан Азис и мюфтията, местни депутати и управленци се отправиха на байрамско кафе и баклави в близката до полицейската дирекция сладкарница, а по традиция към групата се присъедини енорийският свещеник Петър Гарена.

 През трите празнични дни фамилиите се събират на обилни гощавки, завършващи със сочни баклави и реванета, младите посещават родители и близки, и с ритуално целуване на ръка искат прошка. След 70 дни мюсюлманите у нас и по света ще посрещнат следващия си свещен празник Курбан байрам, когато се принасят в жертва овце, кочове и телета, а по-голямата част от месото им се дарява на по-бедните.

По-късно днес в джамията се очаква да пристигне и турският вицепремиер Бекир Боздаг, за чиято визита има посочени два часа – в 12.00 и в 13,20 ч. Турският държавник, сътворил грандиозен скандал вчера в Пловдив, изрично бил подчертал, че не желае среща с българските журналисти и в Кърджали, тъй като посещението му било неофициално.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини