Мюсюлманите в Кърджали посрещнаха Рамазан байрам

С молитва за мир, опрощение на греховете и призив за подпомагане на бедните тази сутрин мюфтията Бейхан Мехмед в Кърджали оповести свещения мюсюлмански празник Рамазан байрам пред стотиците богомолци, изпълнили джамията и двора й. За тържествения намаз от столицата бе пристигнал и председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед, предаде кореспондентът на БГНЕС. В паузите на дългата служба, когато вярващите в храма общуват с Всевишния, семейство щъркели като след знак започваше да трака с клюнове, а наклякалите мъже вдигаха смутено глави нагоре към гнездото. По-късно, след финала на намаза, възрастни коментираха увеличения брой на младите хора в храма. В проповедта си мюфтията отбеляза засиления интерес на ученици от района към изучаването на Корана, както и пречките за официалното въвеждане на обучението по религия в светското училище.

 Когато богослужението приключи, от джамията излязоха доста повече от 500 души, сместили се вътре незнайно как. Отвън ги посрещна шумна тълпа ромчета и просещи жени, протягащи ръце за милостиня. Възрастен мъж пръсна монети и групата се втурна да ги събира от стълбището, възрастни и деца се сборичкаха, понесоха се крясъци. Джамийски служител се намеси, за да въдвори ред и тишина в храмовия двор. На излизане всеки от богомолците даряваше пари за подпомагане на джамията.

 Още там младите започнаха да поздравяват по-старите с настъпването на тридневния празник. Кметът Хасан Азис и мюфтията, местни депутати и управленци се отправиха на байрамско кафе и баклави в близката до полицейската дирекция сладкарница, а по традиция към групата се присъедини енорийският свещеник Петър Гарена.

 През трите празнични дни фамилиите се събират на обилни гощавки, завършващи със сочни баклави и реванета, младите посещават родители и близки, и с ритуално целуване на ръка искат прошка. След 70 дни мюсюлманите у нас и по света ще посрещнат следващия си свещен празник Курбан байрам, когато се принасят в жертва овце, кочове и телета, а по-голямата част от месото им се дарява на по-бедните.

По-късно днес в джамията се очаква да пристигне и турският вицепремиер Бекир Боздаг, за чиято визита има посочени два часа – в 12.00 и в 13,20 ч. Турският държавник, сътворил грандиозен скандал вчера в Пловдив, изрично бил подчертал, че не желае среща с българските журналисти и в Кърджали, тъй като посещението му било неофициално.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини