Животновъдството в Кърджалийско умира, годините му са преброени

Бойко Синапов

Животновъдството в Кърджалийско умира, годините му са преброени. До три-четири години отрасълът ще бъде ликвидиран, заради недомислия на управляващите. Има голямо разхищение на средства за ключови дейности, а за други остър недостиг. Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Националната  асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Той определи като недопустимо разсипването на двете месопреработвателни предприятия в Кърджалийско, изградени със средства по програма САПАРД и го определи като кражба. Ще припомним, че наскоро Кърджали бг вести публикува разследване за фалита на „Байдано-Младост95”и „Мусан”ООД.

 В момента нямаме нито къде да дадем месото от нашите животни за преработка, нито млякото,защото наоколо не работи нито една мандра, оплака се Синапов. Това според него намалявало приходите на животновъдите, те нямали печалба.

 Наред с това не върви и износът на живи животни. Тази година е била слаба продажбата и по Великден и Гергьовден. Заради всички тези проблеми  животновъдите в региона в момента имат много непродадени животни. Само в моето стадо има 500 агнета, които се чудя къде да пласирам, каза Синапов. Той припомни, че докато е работел месокомбината „Байдано-Момчилград95”,такава криза не е имало.

 Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини