Спекула с агнешкото за Великден, прекупвачи мачкат потребителите

    Спекула с агнешкото за Великден се вихри в страната и в Кърджалийско, прекупвачи мачкат и производители и потребители. Това сподели за Кърджали бг вести председателят на Националната асоциация „Обединени български животновъди” Бойко Синапов. Ударите на спекулата са насочени както срещу производителите , така и срещу потребителите.При изкупна цена на живо тегло от 8-10 лева при производителите, в търговската мрежа месото се предлага за 25-30 лева. То е недостъпно дори за хората със средни доходи, споделя Бойко Синапов. Той сочи,че за месото от български производители няма засилено търсене, защото съседни страни предлагат своя продукция на нашия пазар на по-ниски цени. Там обаче продукцията се дотира.

     Управляващите непрекъснато тръбят, колко субсидии от Европейският съюз се разпределят между животновъдите у нас. Ако сумите са верни отрасълът трябва да е печеливш. За съжаление по веригата се краде много. В същност ние сме на загуба. Едва успяваме да покриваме разходите си. Няма сигурност заради непрекъснат от покачващите се цени на фуражи, ток и горива, подчертава Бойко Синапов.

    Кризата в отрасъла е страшна и се задълбочава. Ако не се вземат мерки от страна на държавата  на 20 април ще сезираме председателя на комисията по земеделие на Европейския парламент. Ще призовем да се спрат плащанията за земеделския сектор на България, заради непрозрачност и нарушения при разпределението на европейските субсидии,обяви Бойко Синапов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      ГП
      Г Пеев
      5 0
      08:30, 12 апр 2022
      Краде се по всички нива и като за последно.
    • 2
      Ка
      кауфланд
      3 0
      09:37, 12 апр 2022
      Агнешкото в Кауфланд с произход Свищов е на цена 18 лвс ДДС. Това даваизкупна цена около 6 - 6,50 лв. Ако уважаемите животновъди не надуват цените като за последно, може и да си реализират стоката. При цена 10 лв за килограм живо тегло, цената в магазина е 27-30 лв с ДДС
    • 3
      Фе
      Фен
      3 0
      09:57, 12 апр 2022
      Да си го ядат. Ще си купя след Гергьовден. Мога да изкарам Великден и на пържоли. Не това е важното.И без друго агнетата са слаби и само кокали. Още нямат натрупано месо. Рано е Великден тази година. След 6 ти май ще молят да им го купят и цената винаги пада.

    Още новини

    Последни новини