Уволниха д-р Вълчанов, замества го червен екскмет?

Д-р Вълчанов /в средата/ по време на проверката в обекта на Матев. Именно тя е повод за уволнението му

Шефът на хасковската Агенция по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов е уволнен, с нарочна заповед от София отреди няколко минути . Уволнението е дисциплинарно. От пресслужбата на Агенцията в София съобщиха, че мотивът е неизпълнено решение на ВАС, за отмяна на заповедтта спиране на производствен цех за месни продукти в Хасково. Става дума за месарският цех на хасковлията Паско Матев, който от хасковската Агенция затвориха през ноември 2011-та година, след констатиране на редица нередности в производствения процес. Обектът на улица „Недялка Симеонова” в Хасково бе щателно проверен, включително и от инспектори от София, които констатираха фрапиращи нарушения. Сред най- сериозните от тях бе, че подстъпът на суровината минава през действаща детска площадка, нарушения на изискванията за производство на месо и месни продукти и др. Софийските инспектори тогава потвърдиха решението на местната служба. Нещо повече, проверка на община Хасково пък потвърди, че обектът работи без акт 16 и от администрацията се заканиха да го дадат на ДНСК, като незаконен строеж.  Впоследствие обаче Матев заведе дело, загуби го в Хасково, но го спечели на втора и трета инстанция. Сега Матев е завел ново дело за пропуснати ползи срещу Агенцията. Още през декември 2011-та той изчисли, че губи по 1238 лв на ден, които сега си ги иска за всичките дни, в които не е работил. На базата на този факт, срещу Вълчанов е образувано дисциплинарно производство, чийто резултат стана ясен днес.   

Заместникът на Вълчанов обаче се оказа мистериозен. Нито от пресслужбата в София, нито в Хасково знаеха кой ще бъде той. Практиката е временно изпълняващият длъжността до официалното назначение, да е човек от структурата. Към 17 часа обаче, нито един от хасковската Агенция не бе получил такава заповед. Обаче кабинетът на началника е запечатан и на практика в момента държавната служба не работи.

Намек че разправата с Вълчанов е на политическа основа е името на евентуалния му заместник. По непотвърдена информация, за поста на шеф на БАБХ-Хасково е спряган екскмета на Любимец Янко Кючуков. Червеният кмет изненадващо загуби местните избори през 2011-та година след три мандата начело на общината. По непотвърдена информация обаче, срещу Кючуков има разследване за неправомерна продажба на общински имот във времето на кметуването си. Г-н Кючуков обаче така и не вдигна телефона си за да потвърди или отрече информациите.

Час след публикуването на материала, допълнителна информация внесе самата пресслужба на Агенцията по безопасност на храните. От пресслужбата на БАБХ заявиха, че по процедура могат два пъти за по 6 месеца да назначават временен шеф, до провеждането на конкурс за мястото. Сегашният вр.и.д. ще бъде човек от регионалната структура на Агенцията. Става дума за главен инспектор от граничния ветеринарен контрол. От БАБХ нито потвърдиха, нито отрекоха, спряганото име на г-н Янко Кючуков за постоянен началник.  

Г.Христов

Проверката бе, заради подвоза на месото през детска площадка
Д-р Христо Вълчанов бе един от малкото шефове на служби в Хасково, които не бяха политически обвързани
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини