Искат от Хасан Адемов да признае стажовете на изселниците за да се пенсионират в Турция

Правозащитната федерация „Справедливост България“ настоява новият социален министър Хасан Адемов от квотата на ДПС да признае стажовете на изселниците натрупани в страната ни от петдесетте години до т.нар.Голяма екскурзия през 1989г. Настоява се те да бъдат обезпечени финансово,  за да могат нашите изселници в Турция да се пенсионират своевременно и получават възнаграждения за труда положен в България преди да я напуснат. Лидерът на федерацията Сезгин Мюмюн е изпратил писмо до министъра,като предлага проблемът да се обсъди с изселнически организации.Привеждаме пълният текст на писмото:

 

 

 

 

 

 

До г-н  д-р. Хасан Адемов

                         Министър на Труда и социалната политика

                                                                      София ,ул.”Триадица №2

            с копие    До г-н Кристиан Вигенин

                         Министър на външните работи на Р България

 

                                                                                ПИСМО

от Сезгин Мюмюн – Председател на Гражданска организация

„Федерация Справедливост- България”

       Уважаеми г-н Министър,

     Ръководството на „Федерация справедливост –България”  Ви поздравява с  избора  за  Министър на труда и социалната  политика и Ви пожелаваме успешна работа.

 Обръщаме се към Вас относно нерешения проблем със стажовете на българските  граждани от турски произход жертви на  „Възродителния процес”.

   Тези български граждани до 1989 година са си плащали осигуровките за пенсия в Република България. Към настоящия момент повечето от тях, за да се пенсионират в Р Турция изтеглиха заеми  и закупиха стажове, за да се пенсионират по тамошното законодателство.

    Като основен проблем за тези граждани се очертава, тяхното затруднено пенсиониране и по-специално невъзможността им да прибавят български трудов стаж към  годините прослужено време в Турция и така да се формира една пенсия.

    Господин министър, моля да ни изясните къде са парите събрани от осигуровки на българските граждани от турски произход, които са насилствено прогонвани периодично от Родината си от началото на 50 петдесетте години до 1989г.

Смятаме ,че Българската държава е ощетила своите граждани.

    Моля за по-подробна информация, относно признаване на стажовете, готови сме да съдействаме за срещи с изселнически организации за нерешените проблеми при пенсиониране.

    Ние смятаме, че е належащо Република България да подпише двустранна спогодба с Република Турция, която би довела до едно по-справедливо  обезщетяване на българските граждани от турски произход, принудително изгонени от родината им.

     Ние считаме, че с една такава благоразумна постъпка сегашното Правителство ще демонстрира своето официално разграничение от престъпната политиката на етническото прочистване, която бе провеждана от тоталитарния политически режим на Тодор Живков; който режим бе официално признат от Парламента на 11.01.2012г. с „Декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, като престъпен и античовешки.

    „Федерация Справедливост- България”, подписва споразумение с редица изселнически организации, които са готови да работим съвместно за проблемите на българските граждани от турски произход, готови сме да инициираме подписка в подкрепа на нашите искания.

    Подобно запитване сме отправили и към Вашия колега социалния министъра на Република Турция.

София, 10.06. 2013 г.                          Председател на ФСБ:

                                                                                    (Сезгин Мюмюн)                                                              

                     За обратна връзка:

                  тел.: 0879260546

                                                                                 e-mail:ncpjustice@abv.bg

                                                                                                                                                                                                                                                                 
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини