Кръчмите удрят кърджалици в грамажа на пиячката, пробутват ментета, жалби няма

   Бармани и сервитьори в Кърджали масово мамят клиентите си с грамажа на напитки и салати, споделиха пред Кърджали бг вести хора от бранша. Няма заведение, в което кърджалийци да не бъдат цакани в грамажа. Най-много се лъже с алкохолните напитки. В чашите от 100 грама не се налива повече от 80. Понякога барманите слагат предварително лед, да не се усети измамата.В по-малки заведения дори се използват чаши с намален грамаж. Лъже се и в наливните вина. Много често за маркови вина и ракии се предлагат наливни. Разликата в цената е чувствителна и удря по джоба на клиента. При уиски и водка подмяната с по-евтини марки и имитации и повсеместно явление.

 Кърджалийци се доверяват на обслужващите ги и рядко правят скандали. Само хора от бранша могат да хванат измамите. Обикновено ако реагират им подменят безропотно петието, за да се избегнат по-големи скандали и жалби до Комисията за защита на потребителите.

  Обърнахме се за информация към Комисията за защита на потребителите, чийто регионален офис е в Пловдив. Шефката Таня Димитрова ни каза, че за Кърджалийска област няма подадена нито една жалба за измама на клиент.

   Според Закона за защита на потребителите ощетеният има право на място да направи рекламация, ако сервираното не съответства на договореното/чл.122/. Най сурови са санкциите за търговците,  ако вместо поръчаното питие ви донесат негова имитация или наливни ментета. Тя варира от 500 до 10 000 лева.

Дали ще има санкциониран собственик на заведение в Кърджали зависи само от кърджалийци.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини