Турският език става задължително избираем

Задължително избираеми турски, арменски и иврит са включени в учебната програма от 1-ви до 8-ми клас. Това става ясно от сайта на Министерството на образованието и науката.

В същото време ресорният министър Анелия Клисарова се обяви против задължителното изучаване на майчин език, различен от българския език. Проверка на в. "Репортер" показа, че за тези ЗИП-ове не знаят директори учители и родители. Няма и потвърждение от министерството, както и от Регионалния инспекторат по образование-София. Председателят на Асоциация "Родители" Цвета Брестничка заяви, че родителите са против задължителното въвеждане на тези езици. "Трябва да имаме право сами да избираме кое е най-добро за детето ни", каза още тя.

"От вас научавам, че тези ЗИП-ове са включени в програмата. Когато бях министър, темата изобщо не е повдигана и не са се предвиждали промени", коментира пред "Репортер" министърът на образованието в служебния кабинет проф. Николай Милошев. По думите му, ако има такава промяна, то тя е направена от новия кабинет

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини