Сезгин Мюмюн агитира турците да учат майчин език

Сезгин Мюмюн

Лидерът на правозащитната федерация “Справедливост-България”Сезгин Мюмюн се обърна с призив към българските турци да записват децата си да учат майчиния си език.Той заплаши с обезличаване общността,ако тя пренебрегне дълга да поддържа културната си идентичност.Той вини партията на Касим Дал-НПСД ,че не е заложила в програмата си изучаването на турски език.Публикуваме текста на писмото дословно:

Уважаеми сънародници,

Майки и бащи,

Баби и дядовци,

Братя турци,

 

На 18.05.2013г. измина срока за подаване на заявления, в местните училища, за изучаване на майчин език от вашите деца.

На фона на предсрочните парламентарни избори, като че ли забравихме нашия основен дълг, а именно да учим децата си на майчин език.

Съзнаваме изключително важната роля на езика, като белег на народността. Езикът се явява спойка - подчертаваща единството на хората в тази общност. Ако ние, турците в България, допуснем да забравим родния си език, то ще последва и нашето етническо обезличаване.

В платформите и на ДПС и на така наречената „партия на Касим Дал” претендиращи, че представлява интересите на българските граждани от турски произход, нямаше залегнало условие за задължително изучаване на майчин език, за запазване на етноса, чрез изучаване на традиции обичаи на турски.

Избори се провеждат периодично на четири години, но езика е този който обединява хората в една общност, дава чувство на принадлежност.

Ако трябва ще бойкотираме първия учебен ден и ще задължим новоизбраните депутати да предприемат промени в закона за образование.

„Федерация Справедливост-България” , призовава всички заедно да издигнем идеята за задължително изучаване на майчин език в системата на образованието.

Нека да не продължаваме да мълчим и да се съгласяваме да даваме гласа си на хора които ни залъгват с празни обещания, а не виждат, че се обезличаваме като етнос, забравяйки да говорим и да пишем на майчиния си език.

Спрете и се замислете вече, кои са важните неща! За тези двадесет и три години в кого ще търсим вината, в тези на които давахме гласа и доверието си или в нас!

 



София Председател на ФСБ:

20.05.2013г. Сезгин Мюмюн

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини