Иван Герганов с първо място и в Македония

Десетокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов спечели първо място в престижно математическо състезание в Скопие. Шест наши ученици бяха там по покана на училището организатор гимназия „Георги Димитров” и се представиха похвално. В оспорваната надпревара, състояла се под патронажа на кмета на Скопие, участваха ученици от 14 училища от македонската столица, от Сърбия и от Кърджали.

Състезанието се организира за втора година. По регламент всяко училище участваше с по шест ученика, излъчени след вътрешноучилищни състезания. Направи впечатление, че състезателите от Скопие бяха от профилирани паралелки, в които математика се е изучавала от 6 до 9 часа седмично. Сръбските ученици бяха от гимназия „Светозар Маркович” в Ниш, също от паралелки с профил математика. Тази гимназия е имала медалисти от международни олимпиади, а тази година и златна медалистка в европейската олимпиада за девойки. Нашите ученици в състезанието бяха от езикови паралелки на от СОУ „Петко Рачов Славейков”, в които се изучава математика 2-3 часа седмично.

Домакините се бяха постарали за цялостното пребиваване на групите от България и Сърбия. Гостуващите ученици бяха настанени по домове на ученици от  гимназия „Георги Димитров” при отлични условия и забележително гостоприемство. Младите математици от България и Сърбия отпътуваха от македонската столица доволни от преживяното и с нови приятелства.Всичко това се осъществи с решаващото съдействие на Община Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини