Политиците в Кърджали онемяха, няма нито кючек,нито хора на победата

Без автомобилни колони,но с трикольор

За първи път от демократичните промени изборите в Кърджали не са белязани от кючек на победата или автомобилни шествия. Няма ги и традиционните пресконференции. Партийните централи мълчат,вперили се в патовата ситуация в столицата , която вещае нови избори. Тези които влизат в парламента не виждат дългосрочна перспектива за своето присъствие в него.

ДПС отчитат трите мандата като незадоволителен резултат. Те очакват четвърти.Обясняват вота с административен натиск на ГЕРБ и изборната система Хеър -Ниймаер,която е неблагосклонна към партиите с най-висок резултат. В Централата се реди сложен пасианс. Тримата, които влизат със сигурност от Кърджали са председателят Лютви Местан, бившият кмет на Момчилград Ердинч Хайрула, и бизнесменът Мустафа Ахмед. Преди вота в медиите бе обсъждан и вариант Лютви Местан да влезе от Хасковския многомандатен избирателен район и да освободи място за следващия в листата. В Хасково ДПС вкарва двама. Ако това стане,третият в парламента от Кърджали ще е бившият младежки лидер Салиха Емин.При четвърти мандат пък влиза Неджми Али.

От ГЕРБ не отвориха шампанско, въпреки че Цвета Караянчева се пребори за мандат. Този път тя не е в сянката на Вежди Рашидов и сама заслужи мястото си в Народното събрание. Герберите отказват да дадат пресконференция, преди Бойко Борисов да е излязал по медиите.

Червените също мълчат. Лидерът и бъдещ депутат Милко Багдасаров е в столицата. Последните данни на ЦИК сочат,че той остава зад борда на Народното събрание.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини