6 °C

Д-р Мухтаров:При киселини стойте далеч от сода за хляб и …Интернет

За опасноститe от самолечението на стомашните киселини и непридържането към назначената от лекар терапия, нека поговорим с гастроентеролозите на България...

Ако повече от два пъти седмично имате киселини, задължително потърсете гастроентеролог, като първо се посъветвате с личния си лекар.  Разбира се, не е нужно да тичате, но е изключително важно да намерите помощ. Не да се самолекувате например със... сода за хляб, като следвате съвети на приятели или – като поровите в някой форум в Интернет.

Не правете това, защото е възможно появата на киселини повече от два пъти седмично да е състояние, характерно за някое от киселинно обусловените заболявания, като - гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), язвеноподобната диспепсия и язвената болест, гастрит.

Казано с други думи, повишената киселинност може да е причинена от заболяване, което изисква по-продължително лечение, защото самолечението може да влоши здравословното ви състояние. Всеки случай на заболяване има индивидуални признаци, степента и развитието, трябва да бъдат преценени от лекар и в никакъв случай не трябва на принципа „копи-пейст” да си предпишете сами лекарства от Интернет.

Добрата новина е, че всички  заболявания, свързани с повече киселини, са лечими, подлежат на контрол и няма да влошат качеството ви на живот. Ще може да учите, да работите, да се забавлявате с приятели, да гледате любимите си филми.

Лошата новина е, че трябва да отделите от личното си време, за да отидете на лекар и да изпълнявате стриктно предписаното лечение – както като вид медикамент, така и от гледна точка на придържане към пълния курс на лечение. Не прекъсвайте лечението, само защото симптомите са изчезнали.

Имате киселини, ако усещате дразненето на стомашния сок, който се връща в хранопровода и е с висока киселинност. Възможно е също да имате оригвания, дразнене в областта на гърлото, необяснима кашлица, дори астматични пристъпи, петна по възглавницата от изтичане на стомашно съдържимо. Също така може да усещате болка или тежест в горната част на корема, които се влияят от ритъма на храненето или от вида на приетата храна.

Зад тези оплаквания е възможно да се крият определени заболявания. Например - хроничният гастрит е напредващо възпаление на стомашната лигавица, което води до трайно увреждане на жлезите и нарушение на стомашната секреция. ГЕРБ е хронично увреждане на лигавицата на  хранопровода, причинено от връщане на солна киселина от стомаха към хранопровода. Язвената болест е болезнена рана, разположена в хранопровода, стомаха или дванадесетопръстното черво, която може да бъде причинена от инфекция с бактерия, наречена Хеликобактер пилори, или пък да е предизвикана от употреба на болкоуспокояващи лекарства като аспирин.

Дали киселините съпътстват заболяване и точно какво, ще бъде преценка на лекуващия Ви лекар.

Лечението цели както облекчаване на болката и другите симптоми, така и зарастване на нараняванията на лигавицата на хранопровода, стомаха или дванадесетопръстното черво, предотвратяване на повторно изостряне на болестта, както и на усложненията.

Днес.бг

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини