4 °C

ФИ.КОМ 6

Може ли черница да роди грозде?

д-р Фикри Гюлестан

Отговорът е да. Поне според стоматолога от Момчилград д-р Фикри Гюлестан.

Едно от любимите занимания на зъболекаря извън кабинета е овощарството. Той отглежда над 200 фиданки в градина, която нарича “ранчото”. Тя се намира на няколко километра от Момчилград, а д-р Гюлестан прекарва тук голяма част от свободното си време.

Заради плодните дръвчета отглежда и 4 кошера с пчели, които да опрашват цветовете напролет.

Стоматологът признава, че се е научил да ашладисва преди няколко години.
“Стана по неволя. Земята, на която се намира ранчото ми, е камениста и бедна, а много обичам череши. Няколко години садих фиданки, но те бързо изсъхваха”, разказва стоматологът.

Той обаче обърнал внимание на факта, че дивите джанки са изключително устойчиви на сурови атмосферни условия, и решил да експериментира.

“Повиках един старец, който можеше да ашладисва, и той присади няколко дивачки. Видях как става и на следващата година започнах да го правя сам.”

В началото голяма част от ашламите не се хващали, но д-р Гюлестан продължил да упорства. 
“Запалих се много. Започнах да присаждам дивачки не само в градината и около нея, а и по балкана наблизо”, казва любителят овощар.

Той е горд, че голяма част от плодните дървета по пътя от Момчилград до ранчото му са
присадени от него.

Само тази пролет д-р Гюлестан е присадил над 50 дивачки. "Става лесно. Най-важното е калемите да се приготвят навреме - от януари до март", обяснява любителят овощар.

След като плодните пръчки се отрежат от дървото, се съхраняват на хладно и тъмно, за да се запазят до ашладисването. В класическия вариант то представлява срязване на дивачката, сцепване и поставяне на калемите в отвора.

След това ашламата се налива с восък, парафин или болкит, за да не се допусне влизането на вода.

“Има някаква магия в това да превърнеш диво дърво в плодно”, убеден е стоматологът. Той допълва, че през последните 20-ина години присаждането на дивачки се е превърнало в нещо като мода сред хората в Момчилградско.

“Приятно е, като ходиш по баирите и попаднеш на облагородено дърво, да се спреш под него, да откъснеш плод.”

Стоматологът допълва, че всички, които облагородяват дивачки по пътища и баири, го правят за хаир.

“Има стих в Корана, в който се казва, че ако човек не може да направи нищо друго, е добре да
посади поне дърво”, казва докторът. Според него правенето на хаир е традиционно за хората в Родопите.

“Няма планина, в която човек може да види толкова много чешми и кладенци, както в нашия край”, убеден е д-р Гюлестан. Той обяснява този факт с вековната традиция да се правят чешми и бунари в памет на починали близки.

“Всяко изворче в Родопите е каптирано. Прави се, за да могат случайно преминаващи хора да утолят жаждата си, обяснява стоматологът. - Никога не знаеш кой ще откъсне плод от дървото, което си ашладисал.”

Докторът е убеден, че усилията по облагородяване на дивачки се оценяват от хората, защото почти не се срещат унищожени ашлами.

“В най-лошия случай някое животно може да опасе филизите”, казва любителят овощар.
След като усвоил тънкостите на ашладисването, д-р Гюлестан започнал да експериментира. Идеята за това му дошла още при присаждането на череши върху подложка от джанка. Една от порасналите ашлами дава едновременно и бели, и червени череши.

Стоматологът е особено горд с едно от дърветата си, върху което е присадил различни плодове.

“Има клони, които дават череши, други сливи, праскови и кайсии”, обяснява д-р Гюлестан. В разговори с други любители той разбира, че може да се присади лоза върху черница.

“В началото ми прозвуча като виц. Всеки, който се е занимавал с облагородяване на дивачки, знае, че семкови видове се присаждат върху семкови, а костилкови върху костилкови. Не можеш да ашладисаш слива върху дива круша”, обяснява докторът.

Въпреки това той решава да разпита и други любители за лозата и черницата.

“Оказа се, че е вярно. Дори разбрах, че за първи път е правено в Ивайловградско. Там открай време е развито лозарството, а черници има в изобилие, защото преди години с листата им са хранени копринени буби.”

Според д-р Гюлестан присаждането на лоза върху черница е висш пилотаж в ашладисването.

“Освен всичко друго се изисква и много търпение, защото отнема години. Първо се засажда лоза в близост до избраната черница. Когато се хване, се пуска дълга пръчка към дървото, а за това са нужни поне 2 г.”, обяснява стоматологът.

Когато лозата достигне до черницата, в един от клоните  се пробива отвор. Той се прави на ръка със свредел.

“Ако се използва бормашина, няма да се получи. Оборотите на бургията са много високи и дървесината се загрява, което я унищожава”, обяснява д-р Гюлестан.

След като клонът на черницата е пробит, през него се прекарва пръчката от асмата. Частта, която попада в дупката на дървото, се обелва. Дупката се запълва с болкит или восък, за да няма влага, която уврежда ашламата.

“Пръчката остава свързана с корена на лозата поне една година. Прекъсвам я едва когато съм убеден, че дървесината на черницата е притиснала достатъчно пръчката”, обяснява д-р Гюлестан. Според него черницата има предостатъчно хранителни сокове и ашладисаната лоза расте бурно.

“Най-добре е за подложка да се използва черница, която не дава плод - мъжка черница.
Само в този случай се запазват ароматът и вкусът на гроздето”, твърди стоматологът.

Според него не е лош плодът от лозата, израснала на дърво, даващо плод. В случая обаче сортът грозде трябва да бъде със силен аромат.

Докторът е решил да присади няколко вида грозде на черницата, която е отгледал специално за целта в ранчото си, въпреки че експериментът ще отнеме години.

“Освен всичко друго, когато се разлистят лозовите пръчки върху дървото, става много ефектно и оргинално като гледка”, твърди любителят овощар.

Ненко Станев

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
25 ное 2020
Последни новини