Христо Колчев от ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ отличен по музика

За възпитаниците на най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий“ няма граници в чуждоезиковото обучение. Но не всичко, което тези деца знаят е това, което могат да изразят с умението да общуват на различни езици. Те не поставят граници на своя детски свят, защото техните преподаватели непрекъснато увеличават начините и средствата, с които да възприемат другите и да изразяват себе си. Такъв е начинът да разменят мисли, чувства и впечатления с музикални звуци. Защото музиката ги учи да мислят творчески, да развиват настойчивост, постоянство и упоритост днес в училище и утре в различни житейски ситуации.

Ето защо, с гордост ръководството на ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ – Кърджали, поздравява своя ученик Христо Колчев ­от IV „а“ клас с класен ръководител Василка Запрянова за активното участие и постигнати отлични резултати в Първото национално състезание по музика за ученици от IV клас. Христо свири на пиано от шестгодишен в класа на госпожа Христина Мачакян към Музикалната школа при Общински център за култура и младежки дейности – Кърджали. Музикалната игра „Ключът към музиката“ се проведе в три кръга и оцени свободното боравене с основни знания за музиката и проявени творчески способности. Националният кръг на състезанието се проведе в град Пловдив след официално и тържествено откриване в Античния театър на Стария град.

Знаейки за силата на музиката да подхранва детското самоуважение и да окуражава творческата им активност и самоувереност, учителите от ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ – Кърджали, най-отговорно подготвят своите възпитаници за следващото предизвикателство на музикалната сцена. Десет ученици от хор „Ангелски гласчета“ при ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ ще представят област Кърджали в петото издание на Детския фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!“. Като форум Фестивалът за църковнославянски песнопения е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката. Сценичното облекло на участниците в хор „Ангелски гласчета“ е изготвено по инициатива на отец Петър Камен Гарена с финансовата подкрепа на Община Кърджали. В програмата на Фестивала участват над триста деца от цяла България. За активното си участие в православния детски форум ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ е сред училищата в Южна България, чиито изявени ученици са включени в ежегодно няколкодневно посещение на свети места в Гърция и Атон през лятото. Посещението и престоя в българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Атон е с разрешението и благословията на висши духовни лица в страната. Подобни преживявания учат децата ни, че освен материалния свят има и един друг, не по-малко приказен и ценен – светът на духовните ценности.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини