Езиковата посрещна гости от Германия, Полша и Турция

През седмицата 11. – 17.03.2013г. учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” посрещнаха гости от Германия, Полша и Турция. Гостуването на 24 ученици и 10 учители от партньорски училища от Валтроп и Лайпциг, Германия, Кужния Рациборска, Полша и Коджаели, Турция бе работна среща в рамките на проект за многостранно училищно партньорство Коменски. Работата по проекта - „Заедно на масата в Европа – сравнение на културата на хранене и специалитетите на страните в Европа” с работен език немски, започва в началото на учебната 2012/2013 учебна година и цели чрез различни примери от различни културни области да покаже, как се е развило кулинарното изкуство в Европа, как различни нации са подържали и обогатявали своята култура на хранене и как тя се развива и днес. В своите проучвания участниците в проекта трябва да покажат на своите партньори тясната връзката между регионалната кухня и културата на страната и да осъзнаят своята собствена национална и културна идентичност, както и да се запознаят и изучат тази на партньорите. През месеците септември – март учениците от немските паралелки в езиковата гимназия събираха информация и рецепти, свързани с традиционни български празници по Коледа и Нова година с цел създаване на регионална готварска книга на немски език. Те трескаво се подготвяха за срещата с техните нови приятели, с които вече бяха установили контакт чрез писма по електронната поща, фейсбук и скайп. За да представят българската история, култура и традиционната българска кухня те подготвиха интересна програма за своите гости.

Гостуването на ученици от партньорските училища бе част от работната програма на проекта и даде възможност на участниците в мобилностите да се запознаят отблизо с живота на страната домакин. Учениците от Германия , Полша и Турция имаха възможност да живеят в семействата на българските ученици – домакини, за да се сблъскат с ежедневието на учениците в България и да се запознаят отблизо с българските обичаи и начин на живот, както и с традиционната българска кухня. Незабравими за всички учжденци ще останат преживяванията от срещите с българските родители, както и преживяванията им с техните български връстници. Петте дни от седмицата изминаха за всички неусетно. Началото бе поставено с изнасяне на музикално-сценична програма в ГПЧЕ „Христо Ботев”, където възпитаниците на гимназията показаха своя талант , изпълнявайки български народни песни и песни на немски език. Младите театрали от немския театър в училището представиха част от постановка, с която ще участват в националния конкурс на немския театър, организиран от Гьоте институт и впечатлиха гостите не само с артистизъм, но и отлично владеене на езика. Танцьорките на училището пък разкриха богатствата на българския фолклор, въплътени в шеметен шопски танц, от който всички зрители останаха без дъх. В последствие гостите получиха възможност да посетят учебни часове в езиковата гимназия и отблизо да видят как техните български приятели изучават чужди езици – немски, английски, френски и италиански - на високо европейско ниво. Не по-малко интересно бе посещението на Регионалния исторически музей. Ролята на екскурзоводи по коридорите на музея отново бе поета от учениците на гимназията, които на немски език разкриха богатата му експозиция.

На следващия ден всички участници в срещата избраха лого на проекта, избирайки от варианти, предложени от всяка страна-участник в проекта. Всички участници бяха разделени на работни групи и се трудиха в работни ателиета, в които пробваха своите умения в приготвянето на български специалитети – баница и шопска салата, както и в изкуството да бродират мотиви от традиционна българска бродерия и направата на мартеница, като типични български символи. По този начин и домакини и гости, забавлявайки се научиха много нови неща за българските традиции и обичаи .

Срещата с историята на България продължи и през третия ден на гостуването, когато групата пътува до Перперикон. Гостите бяха особено впечатлени от Скалния град на траките, който не може да бъде сравнен с друго такова културно наследство в рамките на Европа. Тук отново се изявиха младите екскурзоводи, които успяха да събудят у своите приятели интерес към българската история и култура. Затова неслучайно на тръгване младите хора от Германия, Полша и Турция споделиха, че са особено впечатлени от богатото историческо наследство на нашия регион. Също толкова интригуващо за всички бе и разглеждането на традиционна българска семейна мандра за производство на българско кисело мляко и кашкавал в с. Бял извор – артикули, които могат да бъдат опитани само в България.

В последния ден гостите посетиха църквата „Св. Георги Победоносец” , манастирския комплекс „Успение Богородично” и храмът „Св. Йоан Предтеча”. Отново срещата с православната култура и наследство предизвика тяхното възхищение и почит. Част от групата посети и стената на Язовир Кърджали. Така неусетно, сред много инициативи, с много смях и закачки измина седмицата на гостуването, която бе завършена с „Вечер на приятелството”. Всички се включиха в традиционните български хора и танци и с ентусиазъм разучаваха стъпките им. Най-прочувствен бе моментът на раздялата, когато всички участници в срещата със сълзи на очи се сбогуваха с новите си приятели, обещаваха си да продължат да поддържат създадените контакти и приятелства и си пожелаваха до нови срещи в Полша, Германия и Турция

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини