4 °C

ФИ.КОМ 6

Плавен ръст на самоубийствата в областта, пролетта особено опасна

Държавна психиатрична болница

Има плавен ръст на самоубийствата в Кърджалийска област през последните години. Много хора посягатн на живота си през пролетта, сезон който се води като нестабилен за психически лабилните хора. По принцип българите са податливи на самоубийства, заради общата ситуация в страната. Това показало международно проучване преди десетина години. Броят на малките психически разстройства в нашата страна е висок,а те са предпоставка за посегателства върху живота. Това каза за Кърджали бг вести директорът на Държавната психиатрична болница в Кърджали д-р Балин Илчев. Той поясни, че от здравното заведение са изпратили до Районната здравна инспекция в Кърджали писмо, съдържащо превантивни мерки срещу самоубийствата. Основно се акцентира на работата на личните лекари, които имат връзка с кърджалийци и могат да направят скринингов тест на пациентите си. Специалисти от психиатричната болница готвят специален въпросник. Ще се създаде и кризисно звено към Обществения съвет за лично здраве към РЗИ, който да работи по превенцията. Целта е да се разпознават рисковите състояния, подчерта д-р Илчев. Той каза,че ще се наблюдават и хората с хронични проблеми. Те ще бъдат обхванати от Дневният център “Орфей” в града.

Днес изтича срокът, даден от здравното министерство на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), в който те трябва да са готови с конкретни програми и мерки за оказване на психологическа помощ за превенция на самоубийствата.

Мярката бе предприета в отговор на зачестилите случаи в страната на самозапалване.

Едно от предложенията е да се търси съдействието на специалисти в областта на психичното здраве, които да посочат модели на поведение за справяне при криза, предаде БНР. Като друга възможност за превантивна помощ се посочва организирането в лечебните заведения на "отворени врати" за консултации в областта на психичното здраве.

Миналата седмица здравният министър д-р проф. Николай Петров заяви, че РЗИ ще организират срещи с отчаяни от социалните си проблеми хора. По думите на министъра, той е решил да се помогне "на тези отчаяни хора - ще се намерят психолози, ще се направят срещи с тях".
"Ще ходят, ще правят срещи с хората, ще им дават кураж", каза проф. Петров.
Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
25 ное 2020
Последни новини