Плавен ръст на самоубийствата в областта, пролетта особено опасна

Държавна психиатрична болница

Има плавен ръст на самоубийствата в Кърджалийска област през последните години. Много хора посягатн на живота си през пролетта, сезон който се води като нестабилен за психически лабилните хора. По принцип българите са податливи на самоубийства, заради общата ситуация в страната. Това показало международно проучване преди десетина години. Броят на малките психически разстройства в нашата страна е висок,а те са предпоставка за посегателства върху живота. Това каза за Кърджали бг вести директорът на Държавната психиатрична болница в Кърджали д-р Балин Илчев. Той поясни, че от здравното заведение са изпратили до Районната здравна инспекция в Кърджали писмо, съдържащо превантивни мерки срещу самоубийствата. Основно се акцентира на работата на личните лекари, които имат връзка с кърджалийци и могат да направят скринингов тест на пациентите си. Специалисти от психиатричната болница готвят специален въпросник. Ще се създаде и кризисно звено към Обществения съвет за лично здраве към РЗИ, който да работи по превенцията. Целта е да се разпознават рисковите състояния, подчерта д-р Илчев. Той каза,че ще се наблюдават и хората с хронични проблеми. Те ще бъдат обхванати от Дневният център “Орфей” в града.

Днес изтича срокът, даден от здравното министерство на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), в който те трябва да са готови с конкретни програми и мерки за оказване на психологическа помощ за превенция на самоубийствата.

Мярката бе предприета в отговор на зачестилите случаи в страната на самозапалване.

Едно от предложенията е да се търси съдействието на специалисти в областта на психичното здраве, които да посочат модели на поведение за справяне при криза, предаде БНР. Като друга възможност за превантивна помощ се посочва организирането в лечебните заведения на "отворени врати" за консултации в областта на психичното здраве.

Миналата седмица здравният министър д-р проф. Николай Петров заяви, че РЗИ ще организират срещи с отчаяни от социалните си проблеми хора. По думите на министъра, той е решил да се помогне "на тези отчаяни хора - ще се намерят психолози, ще се направят срещи с тях".
"Ще ходят, ще правят срещи с хората, ще им дават кураж", каза проф. Петров.
Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини