Багдасаров с шанс за депутатски мандат, БСП води на ГЕРБ в областта

Милко Багдасаров

Лидерът на социалистите в Кърджали Милко Багдасаров има реалните шансове да вземе депутатски мандат в Кърджалийския многомандатен избирателен район. Това сочи социологическо проучване проведено тези дни в областта от социолога Юри Асланов.  Багдасаров се ползва с подкрепата на 28 на сто от анкетираните.Одобрението при него е по-високо от неодобрението. Евентуалният водач на листата на ГЕРБ в областта Цвета Караянчева  получава 16 на сто одобрение от гласоподавателите . Неодобрението е по-голямо от одобрението,сочи анализът на социолога.

  Показателите на партиите следват тези на техните лидери. БСП води на ГЕРБ в областта, но  безспорен фаворит е ДПС. Червените имат 16,3 на сто подкрепа на хората, заявили че ще гласуват. За ГЕРБ поддръжката е от 12,4%. За ДПС са декларирали, че ще дадат вота си 46 на сто от избирателите. Резултатът за Движението не е окончателен, тъй като не са отчетени гласовете на изселниците от Турция, които ще дойдат да гласуват тук на 12 май. Само в община Кърджали през последните години за изборите идват около 5000 избиратели. На последните парламентарни избори през 2009 г. действителните гласове в област Кърджали бяха 98 789, докато на местните избори през 2011 г.бяха с 23 000 по-малко-75 661.

Резултатът от социологическото проучване отрежда четири мандата за ДПС и един на БСП, ако не бъдат мобилизирани изселниците. Изборният туризъм може да промени ситуацията, като се има предвид, че законът позволява освен изселници към Кърджалийско да се насочат и автобуси от страната. Ще припомним,че така депутат стана Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Проучването сочи, че БСП трябва да промени проектолистата си. Червените бяха заложили като водач бившият кукувец Петър Корумбашев. Той обаче има едва 10 процента подкрепа. Очаква се утре на „Позитано” да заложат на сигурно и да излъчат за водач Милко Багдасаров.

  Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини