Плевнелиев обявява служебния кабинет, момчилградчанин министър

Очаква се президентът Росен Плевнелиев в 16 часа да обяви състава на служебното правителство. В същото време държавният глава трябва да издаде указ за разпускане на парламента и за насрочване на предсрочни парламентарни избори на 12-и май.

Мотото на временното правителство ще е "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие."

От дни медии и анализатори се надпреварват в прогнозите си за имената на членовете на служебния кабинет.

Според запознати правителството ще бъде водено от посланика ни в Париж Марин Райков, пише "24 часа". Пред БиТиВи журналистът Валерия Велева беше категорична, че именно той ще оглави временния кабинет.

Още през миналата седмица Росен Плевнелиев обяви, че ще има структурни промени в служебния кабинет. Най-вероятно ще има трима вицепремиери. Един от тях ще е икономически, един ще отговаря за социалната политика, а най-вероятно ще има и вицепремиер, който да се грижи за еврофондовете, припомня Нова телевизия.

Сред възможните фигури, които се спрягат за служебен премиер, са имената на националния омбудсман Константин Пенчев, на кмета на София Йорданка Фандъкова, на шефа на народната банка Иван Искров, както и на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Още миналата седмица в Брюксел президентът Плевнелиев обяви, че Георгиева няма да заеме този пост заради ангажиментите си към Еврокомисията. Пред Иван Искров също има законови пречки да стане министър-председател. Столичният кмет обаче заяви, че има достатъчно големи ангажименти начело на столична община.

За поста на служебния премиер досега се спекулираше с имената на посланиците в Германия Ради Найденов и в Швейцария Меглена Плугчиева.

Посланикът е в кабинета си в Берлин и работи. Не е опаковал куфари и няма да ги опакова. Не е заминал за София, няма да става служебен премиер. Това заявиха от посолството ни в Германия, където сега ни представлява бившият шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов.

Плугчиева е отказала поста още в първите разговори, според запознати, отбелязва „24 часа".

Междувременно бяха оповестени някои възможни имена на членовете на кабинета. Сред тях са тези на бизнес дамата Саша Безуханова.

Първи дипломат пък ще е Константин Димитров, който е посланик в Лондон, пише „Труд".

Сред кандидатите за премиер беше поставяно и името на Екатерина Захариева, която е главен секретар на президента. С голяма сигурност обаче тя и още един член на екипа на Плевнелиев ще влязат в служебното правителство.

Съветникът по социални въпроси на президента Деяна Костадинова може да заеме поста на социалния министър, към който ще има големи очаквания. Според запознати за тази позиция са обсъждани и имената на Иван Нейков и Йордан Христосков, припомня БНТ.

Другият важен пост - на здравен министър е възможно да заеме професорът по спешна медицина Николай Петров.

Начело на образователното министерство се очаква да застане ново лице.

Малко вероятно е на поста да останат Стефан Воденичаров или досегашният му заместник Милена Дамянова.

За финансов министър се завъртяха имената на Менда Стоянова и двама бивши заместник-министри на финансите Карина Караиванова и Любомир Дацов. Сред обсъжданите имена на спортен министър е това на плувеца Петър Стойчев.

Както "24 часа" писа, социалната политика вероятно ще поеме Йордан Христосков. Поне 2-ма ще са професорите. Със сигурност такъв ще поеме земеделието - новият фаворит е Иван Станков, ректор на Тракийския университет.

Тодор Тагарев е поканен за военен министър, научи "24 часа" вчера. Той не е професионален политик, а водещ експерт в областта на националната сигурност.

Изборът на президента Росен Плевнелиев се е спрял върху шефката на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство Петя Първанова, прогнозира „Труд". Нейни колеги я определят като тотален работохолик, който е в състояние да осъмне на бюрото си, но ще свърши задачите си за деня.

Прогнозата на „Стандарт"

Премиер Марин Райков

Социален вицепремиер - Най-обсъжданото име за поста е Деяна Костадинова. В момента тя е секретар на президента по социалните въпроси. Юрист. Дълги години е работила в Държавната агенция за закрила на детето.

Финанси - Калин Христов е член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление "Емисионно" от 23 октомври 2009 г.

Отбрана - Доцентът в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН Тодор Таганов ще е новият шеф на отбраната.

МВР - За първи път МВР ще има министър в пола. Силовото ведомство ще бъде ръководено от Петя Първанова, директор на дирекция "Международно сътрудничество".

Регионално развитие -Екатерина Захариева е главният секретар на президента Росен Плевнелиев.

Транспорт - Настоящият зам.-министър на транспорта Кристиан Кръстев.

Образование - Милена Дамянова в момента е зам. просветен министър в правителството в оставка.

Земеделие - Румен Порожанов е шеф на Държавен фонд "Земеделие".

МВнР - Константин Димитров от Лондон и Ради Найденов от Берлин.

Правосъдие -Драгомир Йорданов е директор на Националния институт за правосъдието.

Спорт - Петър Стойчев, роден в Момчилград.

Култура - Владо Пенев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини