ДПС организира конкурс за традициите на етносите у нас

Празничният календар през този месец в областта  ще бъде допълнен с конкурсите „Букет 2013” (България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността), които  се организират под патронажа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, а председател на организационния комитет е лидерът на партията Лютви Местан.Конкурсите имат за цел да повишат интереса на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България. Да съдействат за утвърждаване на мултикултурализъм в обществото и да създават среда за изява и развитие на таланти. Основните принципи са зачитане и уважение към другите култури.

Конкурсите „Букет 2013” ще се проведат в следните категории, турски език и литература, поезия и проза, съвременен книжовен турски език, музикално и сценично изкуство,  художествено слово (театър), танц, изобразително изкуство, фотография, стари занаяти – тъкачество, плетачество, везане, шиене, грънчарство, работа с дърво, метал и други, приложно изкуство – стъклопис, керамика, дърворезба, работа с хартия, текстил, природни материали и др, кулинарни традиции (може да се участва с неограничен брой и видове ястия, като най-малко едно от тях е традиционно. Към всяко ястие се прилага и рецепта.). Право на участие имат всички български граждани  до 35-годишна възраст. Участниците се състезават помежду си в следните възрастови групи: от 5 до 12-годишна възраст; от 13 до 19-годишна възраст; от 19 до 35-годишна възраст. За подкатегорията „Съвременен книжовен турски език” се предвиждат четири възрастови групи.

На 16 март са конкурсите в Джебел, на 23 март в  Крумовград и Кирково, на 24 март в Момчилград, на 30 март в Ардино и Черноочене, а на 31 март в Кърджали. След общинските кръгове ще се проведе областен кръг на 20 април в Дома на културата в Кърджали.

Класиралите се на първите места ще  получат парични награди и възможност за участие в  областния кръг. През месец юни предстои и Национален кръг на конкурсите „Букет 2013”.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини