Рашидов: Обществен съвет при президента? Смехория!

Днес ставаме свидетели на обществени съвети към президентството. Доста голяма смехория, това заяви министърът на културата в оставка Вежди Рашидов пред журналисти. Росен Плевнелиев свиква днес за първи път Обществения съвет, който създаде, за да участва заедно с институциите в излизането от политическата криза. В него са поканени повече от 30 представители на граждански, браншови организации, синдикални и работодателски организации. Вчера част от протестиращите обаче се оплакаха, че няма техен представител в съвет, а вместо това са включени олигарси.
"Аз от първия ден работя с обществени съвети и в момента изготвям най-важния документ на Министерството на културата – стратегията на министерството, с над 150 представители на обществени структури", добави Рашидов, предаде “Фокус”.
Той изтъкна, че от 1990 година творческите съюзи не са от държавни институции, а са частни обществени сдружения по интереси.
"Във всички експертни комисии, до купуването на картини в музеите, от началото присъстват тези хора в съвети. Така че - се чудя какво ще прави Общественият съвет на президента", каза още Рашидов. Той подчерта, че през цялата година ведомството работи с обществените организации, и то много добре, както и с профсъюзите.
"Така че в културата нека да не правим миш-маш. Нещата вървят много добре, прекрасно напред, и нека този, който дойде след мен, да го продължи. Аз съм много щастлив, че в началото на мандата притесненията, съмненията на гилдията, хората, към които принадлежа и съм част от тях, ми викаха „Оставка”,  но днес от същите тези хора получих благодарствени писма и тежка раздяла. Той ги поканил, за да отчете това, което е направил за 4 години и призна, че сигурно има пропуски.
"Утре ще сляза от този пост, ще се върна при тях и искам да ги гледам честно и почтено в очи. От 15 години всички партии са били длъжни, които са били на власт, да направят стратегия на културата. Аз съм министърът, който започнах да го работя, почти е готов, трябва само да мине през парламента и да се гласува законът за културата. Над 150 души от обществени организации работят по този проект. Така че - да говорим, че не сме търсили обществото и не сме работили заедно с обществото - това в културата не се случвало", категоричен бе министърът в оставка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини