Гражданско Движение “Днес” иска прозрачност на консултациите за Обществен съвет

Димитър Илчев

Гражданското движение “Днес” разпространи позиция по повод консултациите при президента за съставянето на Обществен съвет към Служебното правителство.Искаме повече прозрачност,каза за Кърджали бг вести лидерът на “Днес” в града Димитър Илчев.Публикуваме позицията дословно:

ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ОБЕДИНИ, ВМЕСТО ДА РАЗЕДИНЯВА НАЦИЯТА!

 

Във връзка с насрочените от Президента на РБ за днес, 1 март 2013 г., консултации за създаване на Обществен съвет към бъдещото Служебно правителство, Гражданско движение „ДНЕС” изразява следната

П О З И Ц И Я:

  1. Въпреки многократно декларираната от страна на Президента на РБ готовност за публичност, целта на формиране на Съвета остава недокрай изяснена.

Според предварителния анонс, Съветът ще е "консултативен орган към Служебното правителство за сътрудничество при вземане на решения, формиране на позиции, становища и приемане на инициативи от служебното правителство за развитие и провеждане на публичните политики в полза на българските граждани при спазване на принципите на публичност и прозрачност".

От тази формулировка оставаме с впечатлението, че от Съвета ще се очаква да легитимира решенията на бъдещото Служебно правителство. Считаме този подход за имитация на прозрачност и публичност, но не и за истинска готовност за съобразяване с очакванията и исканията на българските граждани.

  1. Обявеният формат, вкл. персоналният състав на Съвета са формирани по неясни критерии, не отчитат реалното участие на структурите на гражданското общество в актуалните процеси в страната – не само от последните дни, но и от последните години.

Не става ясно:

  • Защо са поканени представители само на два от общо над 50 университета в страната, а отсъства представител на Съвета на ректорите на висшите училища в България?

  • По какви критерии са избрани конкретни организации и представители на потребителите, на възрастните хора, на протестиращите и на синдикатите в МВР при съществуването и на други организации и представители от същите сфери и области?

  • Защо отсъстват реални представители на хората с увреждания, вместо на казионния консултативен съвет към МТСП?

  • Как е подбран кръгът на аналитичните центрове и институти?

  • Защо няма представители на граждански организации, работещи от години по разрешаване проблемите на хората и срещу произвола на монополите?

В края на краищата, не представлява ли така сформиращият се обществен съвет разширено копие на НСТС (Национален съвет за тристранно сътрудничество)?

Очевидната липса на демократичност и прозрачност при формиране на състава на съвета не допринася, а вреди за успешното преодоляване на тежката социална и политическа криза, в която се намира страната ни.

Чрез този, меко казано, странен подбор на участниците в съвета Президентската институция, вместо да играе обединителна роля за нацията, рязко разделя обществото и нагнетява допълнително напрежение.

Изкушаваме се да припомним на г-н Президента на РБ, че през 2010 г. Движение „ДНЕС” организира подписка срещу монополите в страната, в която се включиха над 700 000 български граждани. Подписите на тези граждани потънаха в дебрите на парламентарната администрация и, в нарушение на действащото законодателство, поставените въпроси и направените предложения за промяна на нормативната уредба в сферата на монополните услуги останаха БЕЗ ОТГОВОР. Резултатът от това двугодишно управленско бездействие е ясен – българският народ отказа да търпи и се опълчи срещу произвола, като излезе на улиците.

Очевидно българският държавен глава, а и цялата политическа класа все още не оценяват реалните измерения на гнева на българина и продължават да се опитват с псевдоконсенсусни образувания да потушат народното недоволство.

Българинът обаче не може лесно да бъде приспан!

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини