"Недопустим език". Вежди Рашидов подаде оставки от ръководствата на ГЕРБ и културната комисия

Бившият председател на Народното събрание Вежди Рашидов подаде в понеделник оставки като председател на Комисията по култура и медии и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Той обаче остава депутат.

Това се случи, след като колегите му от партийната парламентарна група се разграничиха от негова реплика в пленарната зала, уловена от микрофоните на президиума по време на почивка.

По това време депутатите заседаваха извънредно по приемането на поправка за Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), която предвижда мерки за защита и за хора в интимна връзка, не само за съпрузи и двойки във фактическо съжителство.

"Има и сега закони. К‘во чешеме езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че след 15 години [...] изнасилвани. Като оня американския режисьор, 'дето го направиха на маймуна", се чу да казва Рашидов към зам.-председателките на парламента Никола Минчев (ПП-ДБ) и Росица Кирова (ГЕРБ).

Последва официално извинение от него, разпространено от партийния пресцентър, както и няколко позиции на негови колеги, които осъдиха изказването му.

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие", заяви Рашидов в позицията си.

Впоследствие беше разпространено второ негово изявление, че освобождава ръководните си постове в парламентарната културна комисия и ГЕРБ. Той обаче не споменава оставка като народен представител.

Депутатите прекъснаха лятната си ваканция, за да обсъдят текстовете. Поводът беше общественият натиск след тежък случай на насилие срещу 18-годишно момиче от Стара Загора. Младата жена е обезобразена в края на юни с макетен нож, а заподозрян е бившият ѝ приятел.

В края на юли парламентът окончателно прие промени в ЗЗДН, но и те нямаше да защитят момичето от Стара Загора. Причината е, че законът не обхваща пострадали лица, които са били във връзка с предполагаемия си насилник, но нямат брак и не живеят заедно.

Свободна Европа

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини