Община Черноочене с онлайн услуга за данъкоплатците

Община Черноочене въвежда услуга за онлайн проверка на задълженията за местни данъци и и такси, съобщи кметът Айдън Осман. Данъчно задължените лица ще могат да научат колко дължат на местната хазна  чрез интернет страницата на общината www.chernoochene.com. Физическите лица могат да проверят дължимите налози срещу ЕГН, а фирмите – срещу Единен идентификационен код.

Заради конфиденциалността на информацията за личните и фирмени задължения общинската администрация е въвела второ ниво на сигурност в достъпа до данните.  За да може всеки да види задълженията, трябва да въведе и специален ПИН-код, който може да се получи лично или с пълномощно от служба „Местни приходи“ на Община Черноочене, обясни кметът.

В регистъра има информация за текущи и стари задължения по партиди, за недвижими имоти, превозни средства и други борчове.

Все още не са качени задълженията за 2013 г. Това ще стане след срока за погасяване – 1 март и информацията веднага ще бъде актуализирана в електронния регистър.

Онлайн проверката става възможна след като в края на миналата година, когато беше внедрен софтуерния продукт за местни данъци и такси към Информационната система на общините “Матеус”, предоставена безвъзмездно на местната администрация от Министерство на финансите и разработена от фирма “Информационно обслужване” АД.

Освен онлайн проверка ще могат да извършват разплащания към местната хазна чрез система Easypay /Изипей/.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини