3 °C

Община Момчилград набира доброволци за защита от бедствия

На основание чл.91з от Закона на МВР при условия и ред определени от Закона за защита при бедствия, се създават доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях, общинската администрация Момчилград набира кандидати за доброволните формирования в следните населени места:

- Звездел - 5 доброволци
- Нановица - 5 доброволци
- Птичар - 5 доброволци
В доброволните формирования ще могат да участват всички желаещи, които имат съответното добро физическо и здравословно състояние и хора, които могат да изпълняват отделни функции, придобити дори в техния ежедневен живот.
Доброволец е лице, което участва в доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, и отстраняване на последиците от тях.
При включване в доброволно формирование доброволецът има право на:
1. Първоначален основен курс на обучение и поддържащо обучение;
2. Неплатен отпуск за участие в обучение и за изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, който му се признава за служебен или трудов стаж;
3. Застраховка;
4. Осигуряване за всички осигурени социални рискове;
5. Възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях;
6. Възнаграждение при участие в обучения и практически учения;
7. Екипировка;
8. Помещения, специализирана техника и оборудване;
9. Пълна информираност за дейностите, които ще осъществява като доброволец.
Задълженията на доброволеца се определят със сключвания договор. 
Поощрения, които получава доброволецът за времето на обучение или изпълнение на задачите за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации: 
За времето на обучение или изпълнение на задачи по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, доброволеца получава възнаграждение.
Възнаграждението на доброволеца се изплаща от кмета в срок до 30 дни от издаването на удостоверението за участие на доброволеца в обучение или изпълнение на задача. 
Размерите на възнагражденията на доброволците се определят съобразно извършените дейности:
- за обучение с продължителност до 10 дни сто на сто от минималната часова работна заплата за страната, пропорционално на часовете на участие в обучението; 
- за изпълнение на спасителни задачи за защита при бедствия до 10 дни, двеста на сто от минималната часова работна заплата за страната пропорционално на отработените часове на участие в дейностите. Като върху размерите на възнагражденията се дължат и съответните задължителни осигурителни вноски;
Числеността на доброволците по общини, на които се изплащат възнагражденията се определя по реда на чл. 8, ал. 2 от Закона за общинските бюджети, като съгласно чл. 8 от Наредбата (приета с ПМС № 143/20.06.2008 г. изм. и доп. ДВ. Бр. 7 от 21.01.2011 г.) договорените възнаграждения на доброволците над определените размери и численост, както и дължимите осигурителни вноски върху тях са за сметка на общинския бюджет. 
Необходими документи за регистрация на доброволеца:
1. Формуляр за кандидатстване по образец;
2. Медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво;
3. Справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет;
4. Свидетелство за съдимост;
5. Копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност;
6. Писмено съгласие на работодателя/ите за заетите по трудово или служебно правоотношение;
7. Декларация за съгласие за обработка на лични данни;
8. Копие от документ за правоспособност за извършване на дейности със специализирана техника и/или оборудване и копие от свидетелство за управление на моторно превозно средство за съответната категория, ако имат такива.

Срок за подаване на документи – до 28.02.2013 г. включително.
Място за подаване на документите - при Милко Райчев Димитров - Старши специалист Гражданска защита и ОМП при община Момчилград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
02 дек 2020
Последни новини