“Хармони 2012”реанимира ОЦК,оглежда се за инвеститор

Собственикът на цинковото производство в Кърджали - "Хармони 2012", търси кой да модернизира мощностите

Четири месеца след като свързаната с Първа инвестиционна банка (ПИБ) "Хармони 2012" купи цинковите мощности в ОЦК - Кърджали, и обеща максимално бързо да възстанови и модернизира производството, фирмата обяви, че процедурата е в ход. Обявен е конкурс за главен изпълнител на проекта, направени са и първите огледи. След колко време заводът ще заработи отново ще стане ясно, след като бъде избран изпълнител, който да се ангажира с конкретни срокове, уточниха от "Хармони 2012". Според официалното съобщение целта на инвеститора е да започне производство на високотехнологична основа и да разкрие нови работни места. Източници от сектора обаче коментираха, че са скептични за бъдещето на предприятието и не вярват, че компанията има реални намерения да поднови добива на цинк. От самото дружество не бяха открити за коментар.

Неназовани кандидати

За участие в конкурса са поканени реномирани световни компании от сектора на цветната металургия, а интересът към процедурата е голям, посочиха от "Хармони 2012", но без да уточняват имена. През следващите дни се очаква заводът да бъде посетен от канадски, американски и други компании. Единствената фирма, която е известна засега, е френската Onet, чиито представители вече са направили оглед на площадката. Макар че групата не е случаен играч в сферата на инженеринга, основният й бизнес е свързан с ядрената енергетика - проектиране, поддръжка и извеждане от експлоатация на реактори, както и с преработка на опасни отпадъци. У нас Onet има дъщерно дружество - "Онет технолъджис България", което според информацията на сайта му работи по поръчки за АЕЦ "Козлодуй". Всичко това прави интереса на компанията към цинковия завод в Кърджали малко странен. До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с представители на фирмата.

Има ли шанс да заработи

Оловно-цинковият комплекс спря работа преди повече от година. Компанията е собственост на Валентин Захариев, но активите на предприятието бяха разпродадени от частен съдебен изпълнител заради дългове към ПИБ. Миналия септември цинковото производство беше купено от "Хармони 2012" за 8.6 млн. лв., а през ноември оловните мощности станаха собственост на самата банка, която плати 3.7 млн. лв. за тях. В завода обаче на практика олово не може да се добива, тъй като инсталациите са много стари. Надеждите за подновяване на работа се свързват единствено с цинковото производство. И там обаче инвестициите ще са значителни. В плановете на Захариев влизаше изграждането на нови цинкови мощности, за което фирмата беше получила разрешение. То беше продадено на "Хармони 2012" като част от пакета активи.

"Хармони 2012" е създадено през юли миналата година, а неин собственик е офшорното дружество Harmonee Holdings Ltd. Адресът на фирмата в София е ул. "Любен Каравелов" 4, на който са регистрирани още 27 компании, близки до ПИБ. Още при покупката на цинковото производство от банката заявиха, че застават зад проекта за модернизация. От справка в Търговския регистър става ясно, че през есента на 2012 г. дружеството е получило два кредита от банката - за 4.623 млн. евро и за 13 млн. евро, срещу залог върху предприятието.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини