4 °C

“Хармони 2012”реанимира ОЦК,оглежда се за инвеститор

Собственикът на цинковото производство в Кърджали - "Хармони 2012", търси кой да модернизира мощностите

Четири месеца след като свързаната с Първа инвестиционна банка (ПИБ) "Хармони 2012" купи цинковите мощности в ОЦК - Кърджали, и обеща максимално бързо да възстанови и модернизира производството, фирмата обяви, че процедурата е в ход. Обявен е конкурс за главен изпълнител на проекта, направени са и първите огледи. След колко време заводът ще заработи отново ще стане ясно, след като бъде избран изпълнител, който да се ангажира с конкретни срокове, уточниха от "Хармони 2012". Според официалното съобщение целта на инвеститора е да започне производство на високотехнологична основа и да разкрие нови работни места. Източници от сектора обаче коментираха, че са скептични за бъдещето на предприятието и не вярват, че компанията има реални намерения да поднови добива на цинк. От самото дружество не бяха открити за коментар.

Неназовани кандидати

За участие в конкурса са поканени реномирани световни компании от сектора на цветната металургия, а интересът към процедурата е голям, посочиха от "Хармони 2012", но без да уточняват имена. През следващите дни се очаква заводът да бъде посетен от канадски, американски и други компании. Единствената фирма, която е известна засега, е френската Onet, чиито представители вече са направили оглед на площадката. Макар че групата не е случаен играч в сферата на инженеринга, основният й бизнес е свързан с ядрената енергетика - проектиране, поддръжка и извеждане от експлоатация на реактори, както и с преработка на опасни отпадъци. У нас Onet има дъщерно дружество - "Онет технолъджис България", което според информацията на сайта му работи по поръчки за АЕЦ "Козлодуй". Всичко това прави интереса на компанията към цинковия завод в Кърджали малко странен. До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с представители на фирмата.

Има ли шанс да заработи

Оловно-цинковият комплекс спря работа преди повече от година. Компанията е собственост на Валентин Захариев, но активите на предприятието бяха разпродадени от частен съдебен изпълнител заради дългове към ПИБ. Миналия септември цинковото производство беше купено от "Хармони 2012" за 8.6 млн. лв., а през ноември оловните мощности станаха собственост на самата банка, която плати 3.7 млн. лв. за тях. В завода обаче на практика олово не може да се добива, тъй като инсталациите са много стари. Надеждите за подновяване на работа се свързват единствено с цинковото производство. И там обаче инвестициите ще са значителни. В плановете на Захариев влизаше изграждането на нови цинкови мощности, за което фирмата беше получила разрешение. То беше продадено на "Хармони 2012" като част от пакета активи.

"Хармони 2012" е създадено през юли миналата година, а неин собственик е офшорното дружество Harmonee Holdings Ltd. Адресът на фирмата в София е ул. "Любен Каравелов" 4, на който са регистрирани още 27 компании, близки до ПИБ. Още при покупката на цинковото производство от банката заявиха, че застават зад проекта за модернизация. От справка в Търговския регистър става ясно, че през есента на 2012 г. дружеството е получило два кредита от банката - за 4.623 млн. евро и за 13 млн. евро, срещу залог върху предприятието.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини