Изследват кърджалийчетата за олово в кръвта

В обхвата на изследването, което ще се проведе от 8.00 до 12.00 часа на 29 януари със съдействието на РИО, училищните ръководства и медицински специалисти от детско и училищно здравеопазване, са включени 150 деца на възраст от 9 до 14 години. Те са от три училища в област Кърджали, определени по следните критерии:

- в близост до източници на замърсяване: СОУ”Св.Климент Охридски”, гр.Кърджали

- отдалечени от източници на замърсяване: ОУ”Св.св. Кирил и Методий”, гр.Кърджали

- контролно училище: СОУ”Васил Левски” - гр.Крумовград.

 

Съгласно изискванията за провеждане на биологичния мониторинг, от всяко дете ще бъдат взети по две проби венозна кръв, предназначени съответно за хематологични изследвания (кръвна картина) и за определяне на наличието на олово в кръвта.

Биологичният материал ще бъде изследван в Централна клинична лаборатория на УМБАЛ „Александровска” ЕАД - София.

Изследването включва и анкетиране на всеки ученик за установяване на връзката между жизнената среда, начина на живот, наличие на наследствени фактори и настоящия здравен статус.

Всяка дейност ще бъде изпълнена в съответствие с принципите на доброволно участие, анонимност и предварително информирано съгласие.

Данните от проучването ще бъдат обработени в Националния център по обществено здраве и анализи - София.

Мониторингът е в изпълнение на Националната програма по околна среда и здраве 2008-2013 година и дейностите по него в размер на 5 хиляди лева, са финансирани от Министерството на здравеопазването.

Това съобщиха от пресцентъра на РЗИ.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини