Доган: „Председателя на партията е добре да бъде от Кърджали"

Лютви Местан е новият председател на ДПС. Това реши Осмата национална конференция на движението. Местан беше посочен за наследник лично от лидера на ДПС Ахмед Доган в доклада, който беше прочетен от заместник-председателя на партията Филиз Хюсменова. Доган отстъпва поста след 23 години начело на ДПС, той бе несменяем лидер от създаването на движението до днес.
В мотивите си да посочи Местан за свой наследник, Доган посочва: Той се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист; Възприет е от ДПС като един от най-добрите трибуни на партията; Има силен либерален код на ДПС като кауза; Като политик има продуктивен визионерски усет; иалогичен е с други политически сили, но и достатъчно борбен в позициите си; Има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение; Не на последно място, следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали".
Ахмед Доган остава пожизнен почетен председател на ДПС.

Лютви Местан - визитка
Лютви Ахмед Местан е роден на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско, община Кирково, област Кърджли. Завършил е българска филология и право. Работил е като преподавател в Ловешко и Момчилградско. Местан е депутат от Движението за права и свободи в три поредни парламента – в 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание (в последния е избан от Стара Загора). Първоначално влиза в парламента като народен представител от коалицията "Обединението за национално спасение" през 1997 г. В тази коалиция тогава участват освен ДПС, партия Нов избор, Зелената партия, Федерация "Царство България" и БЗНС-Никола Петков. От 2001 г. досега Местан е народен представител от ДПС. На 11 юли 2005г. Лютви Местан поема поста заместник-председател в партията си ДПС, в настоящото Народно събрание заема същия пост и в парламентарната група на партията. Член е на комисиите по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта и по културата, гражданското общество и медиите.

Източник: фокус

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини