Отложиха рестарта на делото за катастрофата от 2019 г. с участието на Лютви Местан, при която загина бебе

Изображение 1 от 2

    Окръжният съд в Кърджали отложи за друга дата днешното разпоредително заседание по започващото отначало, заради пенсиониране на съдията, дело за тежката катастрофа от 2019 г. при момчилградското село Загорско, с участието на Лютви Местан, при което загина бебе на шест месеца.

    Присъстваха двамата обвиняеми - Лютви Местан и Юсеин Ахмед, държавното обвинение и адвокати.

    Причина за отлагане на заседанието и насрочването му за 23 ноември, от 10:30 ч., беше отсъствието на адвоката на Местан - Нацко Дойчев, поради ангажимент по друго дело в Софийския градски съд и невъзможността клиентът му да се защитава сам. БТА припомня, че в последната близо година от съдебния процес, който се води от 2021 г., Лютви Местан се защитаваше сам. От шест месеца обаче не е присъствал на заседания, заради влошено здравословно състояние. През февруари той получи инсулт.

    В залата Местан, който заедно с бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед са обвиняеми в съдебния процес, обяви, че във връзка с подадена от него жалба до Главна прокуратура за груби процесуални нарушения в хода на досъдебното производство по настоящия съдебен процес, е образувано досъдебно производство. Пред журналисти той обясни, че разследването по жалбата му е продължило близо година, а той е бил разпитван и е давал показания. Освен това, отново във връзка на досъдебното производство по наказателния процес, във Върховна прокуратура тече разследване за лъжесвидетелстване по отношение на маркировката в периметъра на катастрофата, по сигнал на Европейския център за транспортни политики.

    „При това положение, според мен, не трябва да се дава ход на делото. Трябва да се изчистят всички пороци, да се проведе едно реално, обективно, всестранно, както гласи НПК, разследване и тогава, ако се прецени, че имам отговорност, да се повдигне обвинение“, каза Местан и допълни, че в тази връзка има намерение да поиска от съда и връщане на процеса в досъдебна фаза. 

    „Вярвам в правосъдието. Но съм сигурен, че резултатът от едно обективно разследване ще бъде, че качеството, в което мога да се явя в тази съдебна зала, е на свидетел“, каза Местан.

    БТА припомня, че катастрофата се случи на 14 април 2019 г. на главния път за Гърция, край момчилградското село Загорско. Тогава се сблъскват два автомобила – единият управляван от Лютви Местан, а другият – от Юсеин Ахмед, в чиято кола, освен загиналото бебе, се возят съпругата му и по-голямото им дете. Обвинението спрямо Лютви Местан е, че е нарушил правилата за движение и не се с съобразил с пътен знак, подхождайки към кръстовището, както и с идващия по пътя с предимство автомобил. Обвинението спрямо Юсеин Ахмед, е че се е движил с превишена скорост и че не е осигурил безопасно превозване с обезопасителни колани на шестмесечното си дете.

    БТА

    Снимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини