Местан: Не приемаме скандално подменената теза за нападението над Доган

Днес сме свидетели на един абсолютно скандален опит за подмяна на истината за това, което се случи на 8-та национална конференция на ДПС. Вчера в 12:20 часа пред очите на цяла България се извърши опит за убийството на Ахмед Доган, лидер от европейски мащаб. Тази теза бе скандално подменен само след 10 часа. Обстоятелствата ме принуждават да съобщя, че 30 минути след атентата градския прокурор г-н Кокинов пред г-н Доган заяви категорично и еднозначно, че ще повдигнат обвинения за опит за убийство, това било доказано. Той е съобщил още, че е разговарял с нападателя и той е заявил, че иска да убие Доган. Ние питаме властите в България, какво се промени за 10 часа, че вече ни облъчват с различна теза, че нямал намерение да убива, а само да получи своите 5 минути слава. Това заяви новоизбраният лидер на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция.

Заявявам категорично, че не приемаме подменената теза, тя звучи скандално и неубедително. Това, което определяме като опит за политическо убийство на опозиционния лидер - се случи пред очите на международните наблюдатели, но и пред медиите. Ние питаме: Какво е обяснението за тази очевадна непоследователност за подаване на парче на информацията от институциите за нападението, какво се случи, че нападателят смени тезата си, запита лидерът на ДПС.

Той заяви, че са започнали да разбират един ключов абзац от доклада на Доган – как може да се подмени демокрацията с диктатура. Дори да е безспорно криминалното минало на атентатора, това, не означава, че деянието му е криминално, това го прави удобен за политическа поръчка. Притеснени сме, че няма да се стигне до политическия поръчител, защото той няма да се търси, каза още Лютви Местан.

Лидерът на ДПС заяви, че ще изтрият петното от България не с подмяна на фактите, а чрез разкриване на истината. Дълбоко се съмняваме, че това ще е по силите на ръководните власти в България. ДПС ще настоява за международно разследване за опита за политическо убийство на д-р Ахмед Доган, категоричен бе той.

Според него няма никакво значение за етническата принадлежност на нападателя. Не искаме да се случи нищо странно по още по-странни обстоятелства на Октай Енимехмедов. Ние сме заинтересовани той да ни отведе до онези политически сили, които поръчаха атентата на г-н Доган. Определяме като проява на цинизъм заявеното мнение да бъдат разследвани делегатите на ДПС. Те обезвредиха един потенциален убиец, за да спасят лидера си. Трябва да бъдат поздравени за смелостта за обезвреждането му, категоричен бе новоизбраният лидер на партията.

Питам къде беше полицията час и 13 минути, преднамерено ли е това забавяне? Все въпроси, които чакат своя отговор. Едно обективно разследване е по силите само на международните институции. За това ние ще разчитаме на чуждестранните гости на конференцията. Категорични сме, че тезата за опита за убийство не може да се сведе само до пистолета. Намерени са и два ножа и питам кога разследващите прецениха, че двата ножа, които са били прикрепени на десния и на левия крак не са там за по-лесно използване - той да бъде зашеметен с пистолета и да бъде използвано това хладно оръжие, каза още Местан.

Филиз Хюсменова, която е заместник-председател на ДПС, и евродепутат, заяви, че въпросът за нападението над Ахмед Доган тепърва ще бъде обект на дискусии, анализи, коментари и изявления в Европейския съюз.

„Външният министър на Германия каза, че не трябва да се позволява на насилието да надвива в Европа. Получих съобщение от началника на кабинета на лидера на Алианса на либералите и демократите на Европа в Европейския парламент, който изразява съпричастност към лидера на ДПС, изразява позиция, че ще направи изявление от трибуната на ЕП”, добави Хюсменова.

Попитан как си обяснява казаното от Бойко Борисов, че ще работи по-добре с новоизбраният лидер на партията, Местан отговори, че се поставя една негова характеристика, че е диалогичен човек. Искам да заяви, че съм достатъчно твърд, когато се налага. Никой не може да менторства над друга политическа сила, категоричен бе още той.

Според заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров от партията нямат доверие на разследването.

След като прокуратурата зададе една посока на разследване, вътрешният министър заяви, че оръжието е негодно да причини смърт. По този начин, без да има експертиза, Цветанов се намеси грубо в работата на българската прокуратура. Не вярваме на това разследване - каза Бисеров.

В заключение Местан каза, че ако това, което се случи вчера в НДК се възприеме не като покушение срещу политически лидер, а като покушение над българската демокрация - то той би бил много щастлив. Попитан как възприема тезите на няколко политици, че това е постановка, той заяви, че това е пълен абсурд.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини