Тръгва проучване за това кой потурчва българите мохамедани

Общо събрание на Дружба Родина

   Декларация осъждаща спекулациите с Балканската война прие на общотото си събрание Дружба „Родина”. В документа се посочва, че османският завоевател е довел до братоубийство българи християни и мюсюлмани. Че много от нашите сънародници изповядващи исляма напускат родните си места и се преселват в чертите на Османската империя, където са асимилирани и турцизирани. Други попадат под ударите на т.нар. кръстилка, когато в пределите на България принудително са сменяни имената им. От Дружба „Родина” заявяват, че не приемат непоследователната политика на българската държава спрямо българите мохамедани.  Осъждат асимилацията на нашите сънародници мюсюлмани, които живеят днес в чертите на Република Турция. Обръщат се към българските и турските историци да изследват обективно историческите факти около Балканската война.

  Ще припомним,че Дружба „Родина”е неправителствена организация обединяваща българи мохамедани и българи християни, работещи за единството на българския народ. На общото събрание, което се състоя в столицата бе избрано ново ръководство. То се състои от трима съпредседатели: акад. Георги Марков, Здравко Димитров от Кърджали и Мустафа Авдиков от Рибново.

   Днешната Дружба „Родина”е правоприемник на организацията създадена през 1937 г. в Смолян за приобщаване на българите мохамедани към българската нация. През последната година тя издаде поредица от книги за родинското движение. Проведоха се научни конференции. Родинци планират да продължат издателската дейност. Те смятат да проведат анкета сред българите мохамедани за упражнявания върху тях натиск от религиозни емисари и политически сили за откъсването им от българската народност.

Според акад.Георги Марков наскоро създаденият в Смолян Европейски институт Помак,който оспорва освободителния характер на Балканската война трябва да се приема като друга страна,която се вълнува от проблема.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини