Дружба „Родина” създава нови клонове в чужбина

Изображение 1 от 2

    Патриотичната организация Дружба „Родина” ще създава нови клонове зад граница. Една от стъпките е участието и представянето и пред членовете на Асоциацията на българските учители зад граница, която  проведе среща в Рилския манастир. Организацията готви Обръщение към всички сънародници по случай 80 години от създаването си, който чества тази година.

    Решението бе взето на Общо събрание на Дружба „Родина” в столицата. Ще припомним, че тя е създадена през 1937 г. и съществува до 1944 г. Възстановена е през 2009 г.  Ежегодно Дружба „Родина” отбелязва Деня на народните будители като свой празник и прави своите Общи събрания в навечерието на тази дата.

     Във връзка с честването на юбилея на 3 май т.г. в Смолян бе проведен тържествен форум. За юбилея си организацията получи поздравителни адреси от президента Румен Радев и председателят на БСП Корнелия Нинова.  В Западните Родопи рейд по училищата направиха съпредседателят  академик Георги Марков и д-р Елена Алекова.Дейността на организацията е представена пред Ротари клубове,Лайънс клубове и пред тамплиерите в страната.

    На Общото събрание се взе решение по случай годишнината членове и симпатизанти да бъдат удостоени с грамоти.

      Като основна цел Дружба „Родина” си поставя развенчаването на спекулациите за българската история ,разпространявани в страната и чужбина.Особено чувствителна е организацията по въпроса с манипулациите за жертвите от т.нар.Възродителен процес.Тя изпрати писмо до институциите в страната за становище,придружено с конкретни текстове на фалшификации.

    Предвижда се да бъдат издадени нови четири книги:за българоезичните мюсюлмани в Западна Тракия,за Братан Шукеров,за българите мохамедани в страната и за спекулациите по въпроса за българите мохамедани.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Jo
      Joro
      1 0
      12:05, 1 ное 2017
      Това са хората които насъскват и ни разделят,тази организация трябва да бъде забранена с закон,тя има много грехове по Родопите.
    Последни новини