Имами –фанатици в Родопите обявиха Левски за престъпник

Академик Георги Марков открива общото събрание на Дружба "Родина"

Имами-фанатици в Родопите обявяват Апостола на българската свобода за престъпник. Те плашат българите мохамедани, че ги чака нов Възродителен процес и ще ги погребват в християнските гробища. Там където проповядват имами, подсъдими в Пазарджик нашенци се определят като турци. Това съобщиха по време на общото събрание на Дружба „Родина” активисти на организацията. Ще припомним,че Дружба „Родина“ ратува за единство на българи християни и мохамедани.Участниците във форума приеха декларация, в която се осъждат опитите да се насажда омраза по религиозен признак между българските граждани. Настояват да не се използват в общуването обидни думи като „помак” или „кяур”.

Ръководството на Дружба „Родина” отчете като успех противопоставянето в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на опитите да се признае „помашко малцинство” в България. Организацията заедно с външно министерство и представителят ни в ПАСЕ Лъчезар Тошев са убедили асамблеята, че помашко малцинство няма, а става дума за българи с ислямско вероизповедание.

Коментиран бе въпросът за издаването и финансирането на т.нар.апокрифна книжнина, насаждаща тезата за „помашки етнос”. Родинци предложиха свикването на национална научна конференция, която да разгледа лъжите и фалшификациите по проблема. От ръководството на дружбата,посочиха ,че са реагирали остро на опита на немската фондация „Фридрих Науман” в България да подкрепя псевдонаучни форуми, които целят да легитимират понятието „помашки етнос”. Родинци са изпратили до немския канцлер Ангела Меркел протестно писмо. В резултат от немското посолство отмениха представянето на сборник под редакцията на проф.Евгения Иванова, посветен на проблема в Кърджали по време на десетдневката на Германия в града.

Георги Кулов.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини